Glas Javnosti

NATO planira najveću kolektivnu vojnu vežbu još od Hladnog rata : EVO za kada se sprema

Svet
Autor: Glas javnosti

Naredne godine NATO namerava da održi najveću kolektivnu vojnu vežbu od Hladnog rata pod nazivom "Steadfast Defender", u kojoj će učestvovati više od 40.000 vojnika iz zemalja članica, a manevri će biti održani na teritoriji Nemačke, Poljske i tri baltičke države, izjavio je šef vojnog komiteta Severnoatlantskog saveza Rob Bauer.

„Naredne godine organizovaćemo najveće manevre kada je reč o kolektivnoj odbrani još od vremena Hladnog rata. Učestvovaće više od 40.000 vojnika iz raznih zemalja“, rekao je Bauer, dodavši da Alijansu očekuje „nova era kolektivne odbrane“.

Manevri „Steadfast Defender“ su vežbe u okviru kojih se uvežbava kolektivna odbrana i organizuju se na regularnoj osnovi.

Kako je prethodno pisao Financial Times, planirano je da u okviru ovih vežbi bude sprovedeno između 500 i 700 zadataka za izvršavanje vazdušnih borbi, a učestvovaće više od 50 brodova i oko 41.000 vojnika.

Očekuje se da će na vežbama učestvovati i Švedska, čiji zahtev za stupanje u NATO još nisu verifikovali Turska i Mađarska.

Glas javnosti/F03S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR