Glas Javnosti

PODELJENO STANJE U ČEŠKOJ : U Ostravi „Dani NATO“, u Pragu protest protiv EU i NATO

Svet
Autor: Glas javnosti

Hiljade Čeha izašlo je na Vaclavski trg u Pragu, na poziv vanparlamentarne stranke Pravo, Poštovanje, Struka na protest protiv koalicione vlade desnog centra premijera Petra Fijale, kako kažu "Fijaline skupoće" i protiv SAD, Evropske unije, NATO i Ukrajine.

„Ne želimo vladu EU, ne želimo američku vladu ni ukrajinsku vladu, hoćemo vladu Češke, čeških građana. Socijalni i zdravstveni sistem pod talasom ekonomskih migranata iz Ukrajine preti da pukne. Investirajmo u zdravstvo, u naše ljude i nemojmo kupovati oružje“, poručio je na početku demonstracija lider stranke, advokat Jindržih Rajhl.

Na protestu pod parolom „Češka protiv vlade“ okupilo se prema procenama policije i medija oko 10.000 ljudi, za trećinu manje nego na ranijim protestima koje je organizovao Rajhl, koji o sebi govori kao o češkom Donaldu Trampu.

Rajhl je optužio vladu premijera Fijale da zbog nje Česi plaćaju skupo struju, gas i naftu, da je Češka jedina zemlja koja se nije vratila na nivo pre pandemije kovida-19, za nestašicu lekova, za to što prima ukrajinske ratne izbeglice i šalje oružje Ukrajini.

Ministra unutrašnjih poslova Vita Rakušana optužuje za to što traži da Češka ratifikuje Istanbulsku konvenciju.

Za razliku od prošlih demonstracija, posle apela organizatora u masi više nema ruskih zastava, vijore se češke trobojke, a demonstranti nose transparente protiv vlade, ali i protiv NATO, sa kojima su posle govora krenuli u marš centrom Praga na drugu obalu Vltave do ministarstva unutrašnjih poslova.

Na Vaclavskom trgu je i štand inicijative „Ne bazama“, sa transparentom „Van iz NATO“.

Na drugom kraju Češke, u Ostravi, na aerodromu Mošnov, čak 100.000 ljudi došlo je na tradicionalnu dvodnevnu manifestaciju „Dani NATO“, da vidi oružje i vojnu, policijsku, vatrogasnu i spasilačku tehniku iz 19 zemalja, a zemlja glavni partner je ove godine Poljska.

Najveća atrakcija ove godine su američki borbeni avioni F-35 koje Češka pregovara da kupi, a poslednji put publika ima priliku da vidi ruske avione Su-22 i Mig-29, koje na ovim 23. Danima NATO predstavlja armija Poljske.

„NATO nam daje izuzetne garancije bezbednosti koje Češka u prošlosti nije imala. Želeo bih da ova smotra vojne opreme i naoružanja ne bude samo zabava, nego i povod za razmišljanje“, kazao je na otvaranju Dana NATO premijer Petr Fijala.

Češki premijer je naglasio da se Češka sada ne švercuje samo u NATO, ne rizikuje da čeka spas od drugih, već da je aktivni član, učestvuje u inostranim misijama gde je potrebno, pomaže u oružju Ukrajini, šalje spasioce u oblasti pogođene zemljotresima, poplavama i požarima, kao nedavno vatrogasce u Grčku.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR