Glas Javnosti

LAVROV: Kolektivni ultimatum Rusiji je put koji nikuda ne vodi

Svet
Autor: Glas javnosti

Potencijalno iznošenje „kolektivnog ultimatuma“ Rusiji na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj eliminiše bilo kakvu šansu za njen uspeh, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Pre svega, organizatori konferencije u Švajcarskoj ne planiraju da nas pozovu. Oni su otvoreno izjavili da je napre potrebno formulisati kolektivni ultimatum Rusiji. To jednostavno eliminiše sve šanse za bilo kakav uspeh te švajcarske zamisli“, rekao je Lavrov na pres-konferenciji nakon sednice Saveta ministara spoljnih poslova Zajednice nezavisnih država u Minsku.

Šef ruske diplomatije je istakao da je održavanje konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj put koji ne vodi nikuda.


„Da je to put koji vodi u ćorsokak je, blago rečeno, očigledno svakom normalnom političkom posmatraču. Ruski lider Vladimir Putin je juče još jednom precizno i jasno izneo svoj stav tokom razgovora sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. Nemam šta da dodam. Ne vidimo želju ni u Kijevu, ni sa strane njegovih gospodara da postupaju pošteno“, rekao je Lavrov.

Komentarišući izjavu Lukašenka da bi osnova za pregovore između Moskve i Kijeva trebalo bi da budu nacrti sporazuma o kojima se razgovaralo tokom rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu 2022. godine, ministar je ocenio da to podrazumeva principe pod kojima se mogu voditi pregovori, a ne konkretan dokument.
„Uzgred rečeno, tada je kijevska delegacija bila još i u stanju da se dogovara“, skrenuo je pažnju Lavrov.
Princip je, kako je rekao, bio da se realno proceni situacija, međusobni interesi, bezbednosni interesi u širem smislu i zaključe sporazumi. Prema rečima Lavrova, ako potraje nemogućnost pregovaranja koja sada jasno karakteriše kijevski režim, onda je veoma teško zamisliti situaciju kada će nešto moći da se učini.


Istovremeno, ruski diplomata je ocenio da su švajcarska „formula“ za regulisanje ukrajinske krize i inicijativa od 12 tačaka koju je predložila Kina – nespojivi. Kako je rekao, Švajcarska samo izvršava nalog SAD i njihovih saveznika.

„Ne vidim kako jež i preplašena srna da se stave u isti koš, to je teško zamisliti“, dodao je Lavrov.

S tim u vezi, ministar je objasnio da se švajcarska „formula“ sastoji u uključivanju što većeg broja zemalja u ultimatum Rusiji. S druge strane, kineski plan se sastoji u tome da se najpre reše sistemski problemi u sferi bezbednosti, glavni uzroci trenutne situacije u Ukrajini, koja odražava dugo pripreman i na kraju pokrenut hibridni rat Ukrajine protiv Rusije, izjavio je diplomata.
Šef ruske diplomatije je naglasio da je kineski pristup „apsolutno u skladu sa našom zajedničkom filozofijom, uključujući i u kontekstu intenziviranih diskusija o tome kako da se obezbedi evroazijska bezbednost“.

Istovremeno, diplomata je skrenuo pažnju na to da su sve delegacije koje su učestvovale na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova ZND u Minsku uočile da SAD i njihovi sateliti pokušavaju da upadnu u sve regione zajedničkog prostora zemalja Zajednice.


„Pod ogromnim pritiskom, naši saveznici i strateški partneri ostaju privrženi svim osnovnim principima na kojima se zasniva saradnja u okviru ZND, ODKB, Evroazijskog ekonomskog saveza i Šangajske organizacije za saradnju. Uveren sam da je, u strateškom smislu, politika Zapada je osuđena na propast“, ​​zaključio je ministar.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR