Glas Javnosti

Krivi toranj u Bolonji sve nagnutiji – spasiće ga tehnologija korišćena za toranj u Pizi

Svet
Autor: Glas javnosti

Još jedan krivi toranj u Italiji - Garisenda u Bolonji, toliko se nakrivio da raste zabrinutost da bi mogao da se sruši, te je skovan plan da se spasi uz pomoć iste opreme koja je podupirala čuveni toranj u Pizi.

Toranj Garisenda, visok 48 metara, izgrađen je u 12. veku, tokom istorijskog procvata ovog severnoitalijanskog grada, ali dva veka kasnije već je počeo da se naginje. Danas se nakrivio pod uglom od četiri stepena, nešto malo više nego toranj u Pizi, koji je nagnut po uglom od 3,9 stepeni.

Krajem prošle godine, ulice oko Garisende su privremeno bile zatvorene, dok su naučnici nadgledali konstrukciju tornja, u potrazi za dokazima o njegovom pomeranju i pucanju, zaključivši da je u velikom riziku od rušenja.


Gradonačelnik Bolonje Mateo Lepore objavio je juče da će biti iskorišćeni piloni i sajle, ranije korišćene za toranj u Pizi, zajedno sa čeličnim skelama, kako bi se sprečilo rušenje tornja.

„To će omogućiti da se toranj obezbedi“, kazao je Lepore na konferenciji za novinare. Dodao je da bi to moglo da omogući da se susedni toranj Asineli otvori za posetioce.

Najavio je da će 2025. i 2026. godine biti preduzeti dalji radovi na jačanju i restauraciji tornja, što tek treba da se isplanira.

Gradonačelnik je poručio da će trebati oko šest meseci da se oprema korišćena za toranj u Pizi prilagodi za Garisendu, a cela operacija zaštite procenjena je na 19 miliona evra.

Kada dva čelična pilona korišćena u Pizi budu podignuta i prilagođena Garisendi, počeće radovi na konsolidaciji njenih zidina, uključujući ubrizgavanje mešavine maltera na bazi kreča, kompatibilnim sa onim koji je korišćen tokom gradnje, prema saopštenju iz uprave grada.


Zatim bi se sajle koje povezuju pilone sa skelom pričvršćenom za toranj bile zategnute, što je procedura koja bi smanjila napon u osnovi tornja.

Mada je manje poznat od tornja u Pizi, Garisenda je dugo bila turistička atrakcija Bolonje. I Dante Alegijeri ga je pomenuo u Božanstvenoj komediji, u 14. pevanju.

Susedni toranj Asineli je takođe turistička atrakcija, sa skromnijim nagibom od 1,3 stepena.

Toranj u Pizi dostigao je 1990-ih nagib od 4,5 stepeni, što je dovelo do međunarodnih napora da se zaustavi njegovo dalje naginjanje, a radovi su trajali osam godina, počev od 1993. godine.

Danas je Toranj u Pizi stabilan, uglavnom zahvaljući čeličnim pilonima koji će, nadamo se, udahnuti drugi život tornju Garisenda.


Glas javnosti/ T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR