Glas Javnosti

Kinezi uvezli rekordne količine nafte

Svet
Autor: Glas javnosti

Kupovina sirove nafte skočila je prošle godine porasle zbog rastuće potražnje za gorivom, pokazuju podaci carine

Kina je prošle godine povećala svoje zalihe sirove nafte, a uvoz je nadmašio prethodni godišnji rekord postignut 2020. godine, pošto je potražnja za gorivom skočila nakon pandemijskih ograničenja, pokazali su podaci kineske carine.

Uvoz nafte u zemlju porastao je za 11 odsto na godišnjem nivou na 11,28 miliona barela dnevno (bpd) u 2023. godini, premašivši rekord od 10,81 miliona bpd postavljen 2020. godine, kada je Peking iskoristio pad cena nafte da stvori zalihe sirove nafte.

Intenziviranje saobraćaja u zemlji nakon ukidanja kovid ograničenja povećao je uvoz nafte prošle godine usred rastuće potražnje za gorivom. Potrošnja mlaznog goriva i benzina bila je posebno visoka u Kini. Potražnja za dizelom je, međutim, bila relativno slaba u poređenju sa istorijskim nivoima, zbog usporavanja građevinskog sektora i neizvesnih izgleda za proizvodnju.

Sve u svemu, kineska potražnja za gorivom bila je mnogo veća u poređenju sa prethodne tri godine, u velikoj meri podržana rastućim isporukama nafte iz Rusije. Prema podacima kineske carine, Moskva je u novembru postala najveći dobavljač sirove nafte u zemlji, pošto je Peking uvozio oko 2,2 miliona barela dnevno. Uvoz ruske nafte je skočio za 22,2 odsto između januara i novembra 2023. u poređenju sa istim periodom 2022. godine.


Ekonomisti predviđaju da će potrebe za mlaznim gorivom i potražnja iz petrohemijskog sektora za vrhunskim proizvodima koji se koriste u proizvodnji robe kao što su solarni paneli i električna vozila podstaći potražnju za naftom u Kini i uvoz sirove ove godine.

Očekuje se da će Kina činiti više od četvrtine rasta globalne potražnje za naftom, koja bi trebalo da poraste za skoro dva miliona barela dnevno u 2024. uglavnom zahvaljujući azijskim tržištima, navodi se u izveštaju "Vud Mekenzija".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR