Glas Javnosti

Telefoni bez punjača sada mogući? Kinezi napravili nuklearnu bateriju

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Nuklearna baterija radi na principu pretvaranja toplote od radioaktivnog raspada u elektičnu energiju, a njeni tvorci poručuju da višeslojna konstrukcija sprečava da dođe do njenog paljenja ili eksplozije

Nuklearna energija je bila poznata još od početka 20. veka, ali je prvi put praktično upotrebljena 1945. godine kada je bačena atomska bomba. Ovaj događaj je označio početak nuklearne ere, koja je prvobitno bila oblik ratne tehnologije. Međutim, s vremenom je postalo jasno da nuklearna energija može imati i mirnodopske svrhe.

Danas, iako je nuklearna energija bila predmet mnogih kontroverzi i preispitivanja tokom decenija, nastavlja se istraživanje i razvoj u ovoj oblasti. Ova vrsta energije ima potencijal da igra ključnu ulogu u našem energetskom budućnosti, nudeći veliku količinu električne energije uz smanjenje emisije gasova staklene bašte.

Jedno od područja gde nuklearna energija može naći primenu u budućnosti je tehnologija koja se koristi u svakodnevnim uređajima, poput mobilnih telefona. Razvoj manjih, efikasnijih nuklearnih baterija mogao bi omogućiti produženje vijeka trajanja baterije i poboljšanje performansi uređaja koje svakodnevno koristimo.


Iako su postojale i postoje legitimne zabrinutosti oko sigurnosti i dugoročnih efekata nuklearne energije, istraživanja i tehnološki napredak nastavljaju se u cilju pronalaženja održivih i bezbednih rešenja. Time se otvara mogućnost da nuklearna energija, koja je nekada bila simbol destrukcije, postane ključna komponenta naše svakodnevice, uključujući i napredne tehnologije poput mobilnih telefona.

Kineski startap Betavolt tvrdi da je razvio bateriju kojoj nikakvo dopunjavanje, niti održavanje nije potrebno – punih 50 godina.

Kompanija iz Pekinga je dospela u naslove velikih svetskih medija načinivši revolucionarni poduhvat time što je uspela da "smanji atomsku energiju". Njima je uspelo da kompresuju 63 nuklearna izotopa u mali modul veličine novčića.

Ova baterija nove generacije je već podvrgnuta pilot testiranju, otkrili su njeni tvorci, koji kažu da je njihov plan da bateriju masovno proizvode za komercijalnu upotebu u uređajima kao što su pametni telefoni ili dronovi.


Nuklearne baterije, ili radioizotopske termoelektrične baterije, predstavljaju poseban tip baterija koje koriste radioaktivne izotope za generisanje električne energije. Evo nekoliko ključnih informacija o ovim baterijama:

  1. Princip rada: Nuklearne baterije koriste radioaktivni materijal, poput plutonijuma-238, kao izvor toplote. Termoelektrični materijali zatim pretvaraju ovu toplotu u električnu energiju putem termoelektričnog efekta.

  2. Stabilnost i dug vek trajanja: Nuklearne baterije su poznate po svojoj dugotrajnosti. Radioaktivni izotopi imaju dugu poluživotnu vrednost, što znači da ove baterije mogu proizvoditi energiju tokom dužeg vremenskog perioda u poređenju s konvencionalnim baterijama.

  3. Primena u svemiru: Nuklearne baterije su često korišćene u svemirskim misijama gde konvencionalni izvori energije nisu praktični. Na primer, svemirske letelice poput sondi i rovera na Marsu često koriste nuklearne baterije za obezbeđivanje stalnog izvora napajanja.

  4. Bez emisije gasova: Za razliku od fosilnih goriva, nuklearne baterije ne proizvode gasove staklene bašte tokom svog rada. Ovo ih čini ekološki prihvatljivim izborom u određenim situacijama, posebno gde je dugotrajan izvor energije potreban.

  5. Istraživanje i razvoj: Nastavlja se istraživanje kako unaprediti performanse nuklearnih baterija, uključujući smanjenje veličine, povećanje efikasnosti pretvaranja toplote u električnu energiju, i bezbednost rukovanja radioaktivnim materijalom.

Važno je napomenuti da, iako nuklearne baterije imaju svoje prednosti, postoji i pitanje bezbednosti rukovanja radioaktivnim materijalom, što zahteva stroge protokole i bezbednosne mere.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR