Glas Javnosti

KINESKI MILIJARDER OSUĐEN NA 13 GODINA

Svet
Autor: Glas javnosti

Kina je osudila kinesko-kanadskog milijardera Sjao Ðijanhua na 13 godina zatvora i kaznila njegov konglomerat Tumorou Holdings sa rekordnih 55,03 milijarde juana (8,1 milijardu dolara).

Sjao i njegova kompanija optuženi su za nezakonito zadržavanje javnih depozita, za nezakonito korišćenje poverenih sredstava i podmićivanje, saopštio je šangajski Prvi sud, prenosi Rojters. 

 Sjao je kažnjen takođe novčanom kaznom od 6,5 miliona juana (957 hiljada dolara), navodi se u saopštenju suda i dodaje da su Sjao i njegov holding „teško prekršli pravila finansijskog upravljanja“ i „ugrozili državnu finansijsku bezbednost“.


U periodu od 2001. do 2021. godine, Sjao i njegova kompanija su dali akcije, nekretnine, gotovinu i drugu imovinu vladinim zvaničnicima u ukupnom iznosu većem od 680 miliona juana (preko 100 miliona dolara), kako bi izbegli finansijski nadzor i ostvarili nelegitimne interese, napominje se u saopštenju.

Kineski regulatori su u julu 2020. godine konfiskovali devet povezanih institucija Tumorou grupe u okviru akcije suzbijanja rizika od nezakonitih postupaka finansijskih konglomerata. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR