Glas Javnosti

Kako Bajden finansira kampanju?

Svet
Autor: Glas javnosti

Amerikanci troše neverovatne količine novca na svoje izbore - a to najbolje ilustruju podaci da je 2016. na njih potrošeno 1,6 milijardi, 2020. čak 4,1 milijarda dolara, dok se, kako piše "Ejža tajms", očekuje da će suma utrošena na ovu izbornu kampanju biti još veća.

Predsednička kampanja za 2024. već je prikupila ukupno nešto više od 397 miliona dolara od svih kandidata i potrošila nešto manje od 294 miliona dolara od januara 2021. Republikanci su prikupili 225 miliona dolara, a demokrate 103 miliona dolara.

Republikanci su do sada potrošili 191 milion dolara, a demokrate 48 miliona dolara na izbornu kampanju 2024. Ove sume ne uključuju novac prikupljen od kongresnih kampanja i kampanja na državnom nivou, već se odnose samo na kandidate za predsednika.

Taj novac doniraju pojedinci, političke partije i Politički akcioni komiteti (PAK), koji su pravno nezavisni od sredstava za kampanju koje prikupljaju kandidati i stranke, ali deluju u skladu sa njima, na primer finansirajući oglase koji podržavaju politike i stavove njihovih kandidata.


Veliki raskorak u potrošnji između dve stranke nastao je zato što Džozef Bajden nema značajnih rivala za nominaciju u okviru Demokratske stranke, dok su republikanci krenuli sa devet kandidata koje je overio Republički nacionalni komitet. 

Donald Tramp se, međutim, suočava sa nizom različitih izazova u prikupljanju sredstava. Do sredine februara prikupio je manje novca od sadašnjeg predsednika, ali postoje neke naznake da je su u januaru sredstva intenzivnije prikupljana.

Podaci pokazuju da je Bajden do sada prikupio oko 92 miliona dolara u ovogodišnjoj kampanji, dok je ukupni iznos koji je došao u kasu Donalda Trampa nešto ispod 85,3 miliona dolara.

Na izborima 2020. Trampova glasačka podrška bila je iznenađujuće najjača u državama koje podržavaju republikance, a koje su obično siromašnije od država koje podržavaju demokrate. To znači da će verovatno dobiti manje novca od pojedinačnih donacija nego Bajden.

Jaz između prihoda u "crvenim" (republikanskim) i "plavim" (demokratskim) državama vremenom raste, tako da će se ovaj problem verovatno pogoršavati kako se izbori približavaju .


Još jedan problem za njega je to što su takozvane donacije "crnog novca" bogatih pojedinaca 2020. u velikoj većini favorizovale demokrate, a ne republikance. 

"Crni novac" se odnosi na anonimne donacije veoma bogatih ljudi, preko organizacija opisanih kao "super PAK-ovi". U 2020. ove donacije su premašile milijardu dolara, tako da su zaista važne za političke kampanje u Americi.

Podaci na koje se poziva "Ejža tajms" pokazuju da je Bajden dobio čak 174 miliona dolara crnog novca u poređenju sa samo 25 miliona dolara za Trampa. Ova razlika za Bajdena može biti čak i veća nego 2020. ako, kako se čini verovatnim, Tramp dobije republikansku nominaciju.

Zanimljivo je i da je Niki Hejli primala značajne sume od bogatih donatora za republikansku nominaciju. Iako je daleko od Bajdena, očigledno da donatori koji žele da ostanu skriveni, nju vole više od nekadašnjeg lidera Amerike.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR