Glas Javnosti

KIM DŽONG UN POTPOMOGAO RUSIJI DA NASTAVI SA OFANZIVOM NA UKRAJINU: Poslato 6.000 kontejnera municije

Svet
Autor: Glas javnosti

Severna Koreja je poslala kontejnere koji bi mogli da drže milione artiljerijskih granata u Rusiju, rekao je visoki južnokorejski zvaničnik, omogućavajući predsedniku Vladimiru Putinu da nastavi sa napadom na Ukrajinu dok se zalihe municije u Kijevu smanjuju.

Južnokorejski ministar odbrane Šin Vonsik rekao je novinarima da se procenjuje da je Severna Koreja poslala oko 6.700 kontejnera municije u Rusiju, ubrzavajući tempo isporuka otkako je Putin održao samit sa Kim Džong Unom u septembru. Kontejneri bi mogli da drže oko 3 miliona granata od 152 mm, rekao je Šin.


Rusija zauzvrat obezbeđuje Severnoj Koreji hranu, sirovine i delove koji se koriste u proizvodnji oružja, rekao je Šin.

Pomoć u hrani pomogla je Kimu da stabilizuje cene potrepština, rekao je on, dodajući da će Rusija, ako se poveća promet oružja, poslati više vojne tehnologije Kimu, što bi moglo povećati sposobnost Pjongjanga da ugrozi region.


Kako se trgovina između Severne Koreje i Rusije pojačava sa invazijom koja traje već treću godinu, tok američke vojne pomoći Kijevu je sve više ugrožen.

Povrh svega, Evropska unija je poslala samo oko 30 odsto od ukupno milion artiljerijskih granata koje je obećala da će dati Kijevu do marta, rekao je ove nedelje ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.


Ukrajinski lider je rekao da njegova zemlja veruje da je Severna Koreja prenela Rusiji 1,5 miliona artiljerijskih granata i nepoznat broj projektila, dodajući da je Pjongjang spreman da nastavi da obezbeđuje oružje.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR