Glas Javnosti

Interpol danas proslavlja 100 godina postojanja

Svet
Autor: Glas javnosti

Obeležavajući sto godina globalne policijske saradnje, Interpol, Međunarodna organizacija kriminalističke policije, proslavila je stogodišnjicu u Beču.

Ceremonija je naglasila jedinstvenu ulogu Interpola kao jedine organizacije sa mandatom i tehničkom infrastrukturom da olakša razmenu policijskih informacija širom sveta.
 


Od svog osnivanja, Interpol je bio ključan u hapšenju kriminalaca, spasavanju dece i oduzimanju ilegalnog oružja, droge i robe. Proslava stogodišnjice poslužila je kao prilika da se razmisli o ovim dostignućima i zacrta pravac za budućnost.

Poreklo Interpola može se pratiti još od prvog međunarodnog kongresa kriminalističke policije održanog u Monaku u aprilu 1914.godine.
 


Izbijanje Prvog svetskog rata odložilo je njegovo formalno osnivanje, koje se konačno dogodilo nakon drugog kongresa u Beču, 1923.godine

Tokom proteklog veka, Interpol je evoluirao od skupštine od 20 zemalja do ekspanzivne mreže koja se proteže širom sveta. Danas upravlja globalnim policijskim bazama podataka, pruža operativnu podršku i fokusira se na četiri globalna programa kriminala: finansijski kriminal i korupciju, borbu protiv terorizma, sajber kriminal i organizovani kriminal i kriminal u nastajanju.





Govoreći na ceremoniji otvaranja, Ahmed Naser Al-Raisi, predsednik Interpola, istakao je važnost uključivanja svih zemalja u borbu protiv kriminala.
 


Otkrivajući novu viziju, on je naglasio potrebu za unapređenjem saradnje i usvajanjem sveobuhvatnijeg pristupa u suočavanju sa globalnom bezbednosnom krizom koju predstavlja transnacionalni organizovani kriminal. Al-Raisijev poziv na pojačanu saradnju ponovio je austrijski savezni kancelar Karl Nehamer.

Nehamer je prepoznao evoluciju Interpola i priliku koju pruža da mogućnost da se ispiše novo poglavlje u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala.


Jrgen Stok, generalni sekretar Interpola, naglasio je potrebu za globalnim odgovorom na „epidemiju“ organizovanog transnacionalnog kriminala.

Prema Stoku, ovo zahteva povećanu razmenu informacija, saradnju i ulaganje u zajedničku tehnologiju.

Interpolovi temeljni principi, koje je uspostavila Međunarodna komisija kriminalističke policije 1923. godine, vode njegovu posvećenost neutralnosti i njen fokus na pružanje praktičnih alata za prekogranično sprovođenje zakona.
 


Tokom jednog veka od svog osnivanja, Interpol je podržao ove principe i sada je spreman da iskoristi svoje iskustvo kako bi se suočio sa izazovima koji se razvijaju u policijskim akcijama.


Glas javnosti  

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR