Glas Javnosti

INTERPOL ZATVOREN ZA LAŽNU DRŽAVU KOSOVO: Aplikacija se neće naći na dnevnom redu

Politika
Autor: Glas javnosti/Kosovoonline

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) imala veoma dobar sastanak sa predsednikom Interpola Ahmedom Naserom al Raisijem, koji je potvrdio da se za njegovog mandata aplikacija tzv. "Kosova" za članstvo u toj organizaciji neće naći na dnevnom redu, prenosi RTV.

Brnabić je za TV Pink ocenila da je to za Srbiju posebno važno, jer su po njoj dve ključne institucije - Interpol i Unesko i važno je da se u njima ne razmatraju zahtevi Kosova za članstvom.

“Prezadovoljna sam rezultatima posete UAE i saradnjom sa tom državom”, rekla je ona i dodala da je prošle godine potpisano 10 sporazuma sa UAE.

Ahmed Naser al Raisi izabran je predsednika Interpola u novembru 2021. godine i njegov mandat traje četiri godine.

Brnabić: Za Kipar važe rezolucije UN, a za Srbiju ne važe

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da se primenjuju dupli standardi u međunarodnim odnosima prema teritorijalnim sporovima i navela primer Kipra i Kosova koje je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova tretira na različite načine.


"Nemačko Ministarstvo spoljlnih poslova je reklo da rešenje dve Nemačke nije opcija za Kipar, nego je jedino rešenje kroz UN i poštovanje relevantnih rezolucija UN. Dakle, dve države nije opcija za Kipar, a kada govore o Srbiji to je valjda jedina opcija i nije opcija poštovanje rezilucija UN. Ali takva je realnost i mi moramo da radimo u tim okvirima, da očuvamo Srbiju i predsednik Vučić radi na tome", rekla je Brnabić.

Objasnila je da se mora raditi na ekonomskom jačanju Srbije paralelno sa zaštitom nacionalnih interesa u političkoj sferi.

"Politički morate da štitite interese našeg naroda, uključujući Kosovo, ali s druge strane morate i dalje da gradite mostove sa onima koji kažu da za Kipar rezolucija UN važi, a na Srbiju nikako ne sme da se primeni", primetila je Brnabić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR