Glas Javnosti

HERŠ: Amerika je htela da uceni Rusiju dizanjem gasovoda u vazduh

Svet
Autor: Glas javnosti

Sjedinjene Američke Države su dizanjem u vazduh gasovoda „Severni tok“ želele da ucene Rusiju kako bi sprečile specijalnu operaciju u Ukrajini, izjavio je američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš u intervjuu izdanju „Tichys Einblick“.

„Zahtev je bio pokrenut malo pre Nove godine 2021. godine, verovatno oko Božića. Ideja je bila da se pronađe nešto neobično što bi (američki) predsednik mogao da iskoristi kao mamac ili pretnju kako bi ubedili (Rusiju da ne preduzima vojna dejstva u Ukrajini). Cilj je bio da se (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu kaže: Dignućemo u vazduh cevovode, ako pređete granicu sa Ukrajinom“, rekao je on.


Herš smatra da je američka Vlada želela da ubedi Rusiju da zadrži status-kvo u Ukrajini. Međutim, novinar je istakao da američka Vlada ne ume da ubeđuje i deluje po principu „ili ste sa nama ili protiv nas“.

Diverzija na gasovodima „Severnog toka“
Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.

Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otkloljena.

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš, objavio je 8. februara svoju istraživanje o eksplozijama na gasovodima, u kojem je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod cevovoda u junu prošle godine postavili američki vojni ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.

Prema navodima Herš,a odluku o operaciji doneo je predsednik SAD Džozef Bajden, nakon devet meseci razmatranja tog pitanja s predstavnicima američke administracije zaduženim za pitanja nacionalne bezbednosti. Pentagon je kasnije saopštio da SAD nisu umešane u diverziju na ruskim gasovodima.

Mesec dana nakon Heršove objave američki list „Njujork tajms“ je objavio da iza diverzije stoji proukrajinska grupacija, čiji planovi ne moraju biti poznati Kijevu, a istog dana je nemački list „Špigl“ preneo da tragovi napada vode u Ukrajinu, odnosno da je operacija izvedena s jahte koja je iznajmljena od kompanije iz Poljske, a koja pripada dvojici Ukrajinaca.

Herš je kasnije, pozivajući se na izvor, pisao da je posle posete nemačkog kancelara Olafa Šolca i njegovog susreta sa Džozefom Bajdenom početkom marta CIA zajedno s nemačkom obaveštajnom službom dobila zadatak da pripremi alternativnu verziju o eksplozijama na „Severnom toku“ i da je proširi po medijima.

Zvanična Moskva smatra da je verzija o umešanosti ukrajinskih „aktivista“ u eksplozije besmislica. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da su takvu eksploziju mogli da izazovu samo stručnjaci koji vladaju određenim tehnologijama, uz podršku države.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR