Glas Javnosti

Hakeri žele osvetu za Navaljnog: Ukradeni važni dokumenti iz ruskog zatvora

Svet
Autor: Glas javnosti

Nekoliko sati nakon smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog pre gotovo dva meseca u ruskom zatvoru, grupa hakera krenula je u potragu za osvetom.

Koristeći pristup kompjuterskoj mreži povezanoj sa ruskim zatvorskim sistemom, hakeri su postavili fotografiju Navaljnog i njegove supruge Julije na veb stranicu zatvora i stavili poruku „Živeo Aleksej Navaljni!“.

I dok je to manji problem za zatvor i ruske vlasti, činjenica da su navodno ukrali bazu podataka koja sadrži informacije o stotinama hiljada ruskih zatvorenika, njihovim rođacima i kontaktima, uključujući, tvrde hakeri, podatke o zatvorenicima u arktičkoj kaznenoj koloniji u kojoj je Navaljni preminuo 16. februara.

Hakeri, koje čine ruski iseljenici i Ukrajinci, dele te podatke, uključujući telefonske brojeve i mejl adrese zatvorenika i njihovih rođaka “u nadi da ih neko može kontaktirati i pomoći razumeti šta se dogodilo Navaljnom.”

Osim toga, hakeri su iskoristili pristup onlajn trgovini ruskog zatvorskog sistema, gde članovi porodice kupuju hranu za zatvorenike, kako bi promenili cene proizvoda poput rezanaca i konzervirane govedine na svega jednu rublju, što je otprilike jedan cent. Inače im je cena oko jednog eura.


Administratoru internetske zatvorske trgovine trebalo je nekoliko sati da to primete, ali je tad već mnogo ljudi kupilo sve te proizvode za praktično ništa. Konkretnije, prošla su tri dana pre nego što je IT osoblje u zatvorskoj trgovini uspelo da onemogući hakerski napad.

Takođe, hakeri su upozorili administratore internetske zatvorske trgovine, da ne uklanjaju poruke u korist Navaljnog. Kad su to odbili, hakeri su uzvratili uništavanjem jednog od servera i time načinili dodatne probleme sistemu

Ovo nije prvi napad otkako traje rat u Ukrajini, ali prvi je zbog smrti Navaljnog. A, kako tvrde hakeri, nije posljednji…



Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR