Glas Javnosti

Ruska policija pritvorila novinarku koja je snimila posljednji video Navaljnog

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruske vlasti uhapsile su Favorsku u sredu kasno uveče

Novinarka koja je napravila poslednji snimak ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog pre njegove smrti, Antonina Favorska, nalazi se u pritvoru.

Favorska je pratila suđenja Navaljnom nekoliko godina, a međunarodna organizacija Reporteri bez granica saopštila je juče da je ona jedna od šest novinara širom zemlje koji su uhapšeni ovog meseca, preneo je Gardijan. 

Ruske vlasti uhapsile su Favorsku u sredu kasno uveče i optužile je da je deo "ekstremističke organizacije" zbog objava na društvenim mrežama Navaljnove fondacije za borbu protiv korupcije, saopštila je ruska grupa za zaštitu ljudskih prava OVD-Info.


Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš rekla je da Favorska nije ništa objavila na platformama fondacije i sugerisala da je na meti ruskih vlasti jer je radila svoj posao kao novinar.

OVD-Info je saopštio da je Favorska prvobitno uhapšena 17. marta nakon polaganja cveća na grob Navaljnog.

Provela je 10 dana u zatvoru nakon što je optužena za neposlušnost prema policiji, ali kada je period pritvora okončan, vlasti su je ponovo optužile i naredile joj da se pojavi danas u Basmanskom okružnom sudu u Moskvi, saopštio je OVD-Info.


Ona je jedna od nekoliko ruskih novinara na meti vlasti.

Još dve novinarke, Aleksandra Astahova i Anastasija Musatova, takođe, su privremeno zadržane nakon što su došle da se sastanu sa Favorskom u pritvorskom centru u kojem je ona zatvorena, saopštili su Reporteri bez granica.

Glas javnosti /U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR