Glas Javnosti

GUCUL: Ujedinjenje sa Rumunijom je smrt za Moldaviju

Svet
Autor: Glas javnosti

Potencijalno ujedinjenje sa Rumunijom za Moldaviju bi značilo smrt njene državnosti, moldavskog jezika i kulture, izjavila je lider autonomne oblasti Gagauzije Evgenija Gucul.

„Za Moldaviju bi to (ujedinjenje sa Rumunijom) označilo smrt, kao i smrt moldavskog jezika, moldavske kulture, smrt moldavske etničke grupe. Već 30 godina prorumunske snage u našoj zemlji vode vatrenu propagandu. Nažalost, ova propaganda je, pre svega, antimoldavska“, ocenila je Gucul.

Pored toga, ona je istakla da bi moldavske vlasti na proglašenje nezavisnosti Gagauzije mogle reagovati uvođenjem vojske u autonomnu oblast, kao i pokušajem njenog ukidanja.

„Shvatamo da bi u tom slučaju reagovao ne samo Kišinjev, već i Bukurešt koji kontroliše aktivnosti moldavskih vlasti. Reakcije bi mogle biti najrazličitije: od glasnih pretećih izjava do uvođenja vojske, pa do pokušaja ukidanja autonomije Gagauzije. Spremni smo na svaki scenario“, poručila je Gucul.

Ona je dodala da će Gagauzija sama ostvariti nezavisnost, ako Kišinjev na bilo koji način odustane od nezavisnosti Moldavije.

Prethodno, rumunski premijer Marčel Čolaku izjavio je u intervjuu za portal „DC News“ da podržava ideju ujedinjenje Rumunije i Moldavije koje bi moglo da se realizuje u okviru pristupanja zemlje EU.

Gucul je tim povodom podsetila da je u Gagauziji 2014. godine održan referendum na kojem su građani dali jasan odgovor da svoju budućnost vide isključivo u sastavu nezavisne i suverene Moldavije.

Ona je navela da u Moldaviji ne žive Moldavci, Rumuni, već i Rusi, Ukrajinci, Bugari, Gagauzi i desetine drugih nacionalnosti koji su uspeli da izgrade harmonične odnose.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR