Glas Javnosti

Moldavska nepriznata republika moli Rusiju za pomoć

Svet
Autor: Glas javnosti

Pridnjestrovlje, gde pretežno žive Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada Sovjetskog Saveza

Kongres nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike usvojio je danas rezoluciju kojom se traži pomoć od Rusije usled ekonomskih izazova.

- Prihvatiti apel Savetu Federacije i Državnoj Dumi Ruske Federacije sa zahtevom da se sprovedu mere za zaštitu Pridnjestrovlja u kontekstu sve većeg pritiska Moldavije, uzimajući u obzir da više od 220.000 ruskih državljana boravi na teritorije Pridnjestrovske Moldavske Republike i pozitivno iskustvo kada je reč o delovanju ruskih mirovnih snaga na Dnjestru - navodi se u rezoluciji.

Dodaje se da je nepriznata PMR suočena sa ekonomskim, socijalnim, humanitarnim i vojno-političkim izazovima i pretnjama bez presedana.


Pored toga, u tekstu rezolucije ističe se da je Moldavija "intenzivirala primenu blokada i restriktivnih mera usmerenih na podrivanje ekonomskog potencijala, rušenje temelja nezavisnosti i državnosti, nametanje tuđih vrednosti koje su u suprotnosti sa istorijskom istinom i osnovama identiteta jedinstvenog multinacionalnog pridnjestrovskog naroda".

- Trenutna kritična situacija zahteva hitnu i maksimalno aktivnu međunarodnu intervenciju kako bi se sprečila eskalacija tenzija i sprečilo da situacija preraste u krizu - poručuju se u rezoluciji.

Dodaje se da će se PMR boriti za "sopstveni identitet, prava i interese pridnjestrovskog naroda, kao i da neće odustati od njihove zaštite, uprkos svim oblicima ucena i spoljnih pritisaka".

Pridnjestrovlje, gde pretežno žive Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada Sovjetskog Saveza, plašeći se od potencijalnog pridruživanja Moldavije Rumuniji.



Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR