Glas Javnosti

Evakuacija popularne turističke atrakcije Plava laguna

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlasti Islanda su donele odluku o evakuaciji poznate turističke atrakcije Plava laguna zbog seizmičke aktivnosti koja ukazuje na mogućnost skore vulkanske erupcije.

Ova geotermalna banja je poznata po svojoj prelepoj plavoj toploj vodi, ali nakon intenzivne seizmičke aktivnosti, magma je počela da teče u okolini, što je navelo vlasti da preduzmu hitne mere.

-S obzirom na dubinu magme, koja je oko četiri kilometra, vulkan bi mogao da eruptira u roku od nekoliko sati- rekao je vulkanolog Torvaldur Tordarson. Policija je saopštila da evakuacija teče po planu, a u obližnjem gradu Grindaviku, u kome je u poslednjih nekoliko dana boravilo svega nekoliko ljudi, takođe se preduzimaju odgovarajuće mere. Kompleks Plave lagune će biti zatvoren najmanje do naredne nedelje, kada će biti izvršena ponovna procena opasnosti.


Seizmička aktivnost i vulkanski potencijal Islanda


Ovo nije prvi put da je Plava laguna zatvorena zbog sličnih okolnosti. U novembru prošle godine, banja je bila zatvorena na nedelju dana nakon što je zabeleženo čak 1.400 zemljotresa u periodu od samo 24 sata. Island se nalazi na specifičnoj lokaciji između evroazijske i severnoameričke tektonske ploče, što ga čini seizmičkim i vulkanskim žarištem aktivnosti, s obzirom na to da se ispod njegove površine ove dve ploče kreću u suprotnim smerovima.

Poluostrvo Rejkjanes, na kome se nalazi Plava laguna, poseduje čak šest aktivnih vulkanskih sistema, dok ceo Island ima preko 30 aktivnih vulkana. Ova geološka aktivnost čini Island fascinantnim, ali istovremeno i podložnim ovakvim potencijalno opasnim situacijama.

Glas javnosti R01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR