Glas Javnosti

Grad na Jadranu proglašen sigurnim mestom za žene

Svet
Autor: Glas javnosti

Gradsko veće Makarske donelo je Rezoluciju kojom je Makarska proglašena sigurnim mestom za žene, a utvrđene su i konkretne mere kako bi se zaštitile žene žrtve nasilja.

Time je naglašena posvećenost nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama i predstavlja značajan korak prema osiguranju bezbednosti i zaštite žena. Žene koje traže utočište u skloništima dobiće finansijsku pomoć s ciljem osnaživanja žrtva i pružanja resursa potrebnih tokom njihovog oporavka.

Ujedno, Grad će pokriti trošak do 600 evra mesečno unajmljenog stana, kako bi žrtve imale sigurno mesto za boravak, udaljeno od opasnosti, kako bi olakšali osamostaljenje i vraćanje žrtve nasilja u društvo, a predviđeno pravo troška nužnog smeštaja grad će sufinansirati u trajanju do šest meseci.


Utvrđene su i smernice o prevenciji nasilja nad ženama u gradu Makarskoj, a uključuju informisanje i edukaciju, preventivne mere, psihosocijalne tretmane, kao i skretanje pažnje javnosti.

Gradonačelnik Makarske Zoran Paunović na sednici je naglasio potrebu za saradnjom između lokalne vlasti, nevladinih organizacija i članova zajednice u cilju stvaranja okruženja u kojem se žene osećaju zaštićeno, podržano i sigurno.

Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR