Glas Javnosti

Dubai nabavlja flotu letećih automobila

Svet
Autor: Glas javnosti

Kompanija „Avitera“ iz Dubaija naručila je više od 100 letećih automobila koji će prevoziti stanovnike svetske prestonice luksuza kada budu u upotrebi 2025, najkasnije 2026. godine.

Dvosede koji mogu da se kreću po zemlji, ali i da se po potrebi pretvore u letelice, holandski "PAL-V" napraviće i isporučiti u Dubai.

Naručilac je „Avitera“, ćerka firma avio-kompanije „Džeteks“, čiji je plan da stanovnicima Emirata ponudi rešenje za lako stizanje do željene destinacije.


Muhanad Vada, generalni direktor „Avitere“, navodi da je reč o automobilu koji može da se parkira na običnom parkingu.

„Moći ćete da ga vozite po tlu i moći ćete da pretvorite ovaj automobil u leteće vozilo u roku od dva minuta. Potrebna mu je pista, to jest put od 120 metara da bi mogao da poleti i popeće se do maksimalnih 3.400 metara. Po sletanju, možete ga voziti kao normalan automobil do svoje kuće ili drugog odredišta. Koristiće isto gorivo koje se koristi za obične automobile. Dakle, to je vožnja automobila sa motorom aviona po putu“, objasnio je Vada u intervjuu za Kaliž tajms (Khaleej Times).

Leteći auto rešava problem „poslednje milje“

"PAL-V Liberty", poznat kao prvi pravi leteći automobil na svetu zbog toga što je kombinacija žiroplana i automobila, rešava potrebu da se putuje nezavisno od zakrčenih puteva i poboljšava fleksibilnost putovanja.

Sa dometom od 500 kilometara i maksimalnom brzinom od 180 kilometara na čas, ovaj leteći auto skraćuje vreme putovanja na posao ili bilo koju drugu destinaciju.

Dubai i Abu Dabi preuzimaju vodeću ulogu u rešavanju izazova takozvane poslednje milje, to jest stizanja do finalne destinacije koja je udaljenija od aerodroma i do nje se ne može stići komercijalnim ili privatnim letovima.

Nedavno je Dubai potpisao ugovor i sa američkom kompanijom "Joby Aviation" da bi u narednih šest godina upravljala sektorom vazdušnih taksi vozila.


Specijalna obuka za vozače-pilote

Vada otkriva da će se njihovi leteći automobili u početku koristiti za privatnu i državnu upotrebu.

No, pre toga budući vozači (ili piloti) ovakvih vozila moraće da prođu specijalnu obuku u trajanju od nekoliko meseci.

„Moramo da budemo sigurni da su ljudi dobro obučeni i da treba da budu vlasnici licence privatnih pilota“, naglasio je Vada dodajući da je vozilo u procesu sertifikacije.

„Očekujemo da će ovaj leteći automobil biti predstavljen krajem 2025. ili tokom 2026. godine, što zavisi od procesa sertifikacije od strane Generalne uprave za civilno vazduhoplovstvo UAE“, istakao je direktor „Avitere“ precizirajući da će vozila najpre proći sertifikaciju Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (Iata) i Evropske agencije za bezbednost u vazduhoplovstvu.

Komentarišući cenu naručenih letećih automobila, Muhanad Vada je rekao da će vozilo koštati gotovo kao 10 odsto vožnje helikopterom, a operativni troškovi takođe neće prelaziti 10 odsto vrednosti helikoptera.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR