Glas Javnosti

DRONOVI I RAKETE: Otkriveno čime je sve Iran gađao Izrael

Svet
Autor: Glas javnosti

Iran je prilikom napada na Izrael koristio dronove kamikaze „šahid 136“, balističke rakete „imad“ i krstareće rakete „paveh“, objavili su iranski mediji.

Prema informacijama izraelske vojske, Iran je lansirao u pravcu Izraela preko 300 ciljeva, uključujući oko 170 bespilotnih letelica, preko 30 krstarećih raketa i više od 120 balističkih raketa.

Izraelske vazduhoplovne snage i sistemi PVO u saradnji sa partnerima presreli su 99 odsto svih meta, tvrdi portparol Izraelskih odbrambenih snaga, brigadni general Danijel Hagari. Istakao je da je većina iranskih raketa i dronova presretnuta van granica Izraela, ali da su neki pali na teritoriju zemlje. Naneta je samo manja šteta vojnoj bazi na jugu Izraela.

Prema navodima iranske državne televizije, Iranski Korpus čuvara islamske revolucije (KSIR) upotrebio je „stotine“ dronova kamikaza „šahid 136“, koji mogu da dostignu brzinu od 185 kilometara na sat sa dometom od 2.000 kilometara. Dronovi mogu da lete 10 sati bez prestanka dok nose eksploziv težine od 50 kilograma. Pored toga, Iran ima u naoružanju i druge vrste dronova, kao što je „šahid 129“.


U napadu su korišćene i balističke rakete „imad“ koje je Iran predstavio 2015. godine. Raketa „imad“ klase „zemlja-zemlja“ može da se kontroliše sve vreme leta od lansiranja do pogotka mete i to je najveća iranska balistička raketa dometa do 1.700 kilometara.

Iranske Oružane snage koristile su i druge vrste balističkih raketa, ali nije objavljeno koje konkretno.
Prilikom napada korišćeno je preko 30 krstarećih raketa, a prema informacijama državne televizije, reč je o raketama „paveh“ iz porodice raketa „somar“ dometa do 1.650 kilometara.

Iranski mediji su prilikom predstavljanja rakete u februaru 2023. godine saopštili da ona može da stigne do Izraela. Najkraća udaljenost od Irana do Izraela je oko 1.000 kilometara preko Irana, Sirije i Jordana.

Glas javnosti/V02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR