Glas Javnosti

Britanci postavljaju lasersko oružje na brodove

Svet
Autor: Glas javnosti

Ovi sistemi su, kako se navodi, ključni u borbi protiv dronova

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je da planira da postavi lasere na ratne brodove već 2027. godine, što je pet godina ranije nego što se prvobitno očekivalo.

Laserski sistemi, poznati kao "DragonFire" (Zmajeva vatra), biće ključni u borbi protiv sve veće pretnje dronova.

Laserski sistemi su znatno ekonomičniji u odnosu na tradicionalne metode odbrane od dronova. Ministarstvo je objavilo da će cena jednog pucnja iz ovih lasera biti oko 10 funti, ili 11,7 evra, što je drastično jeftinije od korišćenja raketa kao što su "Sea Viper".


Promena u planovima usledila je usred sveobuhvatne reforme koju Ministarstvo sprovodi kako bi modernizovalo i ubrzalo opremanje svojih oružanih snaga.



Ministar odbrane Grant Šaps izjavio je da "Zmajeva vatra" predstavlja vrhunac britanske vojne tehnologije i da će biti od vitalnog značaja u suočavanju s rastućim pretnjama.

- U sve opasnijem svetu menja se i naš pristup. Sveobuhvatne reforme će ubrzati isporuku najnovije opreme i naoružanja za naše oružane snage. "Zmajeva vatra" pokazuje najbolje od Velike Britanije kao predvodnice u vojnoj tehnologiji, pa nećemo odlagati trenutak da je damo našoj vojsci kako bi se suprotstavila pretnjama s kojima se suočava - rekao je Šaps.



Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR