Glas Javnosti

Berluskonijeva imperija i pitanje koje muči javnost: Ko će NASLEDITI njegovo BOGASTVO

Svet
Autor: Glas javnosti

Iza Silvija Berluskonija, milijardera i bivšeg premijera Italije, ostaje velika poslovna imperija i pitanje ko će naslediti njegovo bogatstvo.

Berluskoni, koji je juče preminuo u milanskoj bolnici San Rafaele u 87. godini, je svoje bogatstvo počeo da stiče 1960-ih kroz investiranje u izgradnju moderne stambene oblasti u blizini Milana, pre nego što je stekao ime kao medijski tajkun, prenosi holandski NOS.

Tokom 1970-ih, proširio je svoja interesovanja osnivanjem TV kablovske kompanije Telemilano i kupovinom još dva kablovska kanala u Italiji.

Godine 1978. ovi kanali su uključeni u njegovu novoformiranu porodičnu holding kompaniju Fininvest.

Berluskoni je preko Fininvesta stekao velike udele u nekim od najvecih evropskih medijskih kompanija i upravlja komercijalnim TV kanalima u Italiji i Španiji i poseduje veliki udeo u nemačkom ProSiebenSat.1.

Fininvest takođe drži većinski udelo u Mondadoriju, najvecem italijanskom izdavaču knjiga i časopisa, kao i u nekoliko banaka i osiguravajućih društava.

Kompanija je prodala fudbalski klub AC Milan nakon 31 godine vlasništva, ali je AC Monca i dalje u vlasništvu porodice.

Prema američkom časopisu Forbs, Berluskonijevo privatno bogatstvo u trenutku njegove smrti iznosilo je oko 6,8 milijardi dolara.

Sva njegova preduzeca i poslovi potpadaju pod matičnu kompaniju Fininvest, a Marina Berluskoni (56), najstarija cerka medijskog tajkuna, predsednik je holdinga od 2005.

Fininvest je juče u saopštenju najavio da se u kompaniji za sada ništa nece promeniti,ali ostaje da se vidi da je to održivo na duži rok.

Berluskoni nikada nije javno objavio ko bi trebalo da ga nasledi nakon njegove smrti, a to ko će imati najvecu moc unutar poslovnog carstva zavisiće i od toga kako je svoje akcije , više od 61 odsto vlasništva Fininvesta, u testamentu podelio među neslednicima.


Osim Marine, Berluskoni ima četvoro dece, iz prvog braka sina Pjera Silvija (54), a iz drugog braka ćerke Barbaru (38), Eleonoru (37) i sina Luiđija (34).

Pjer Silvio (53) je izvršni direktor MediaForEurope, a Barbara i Luiđi su Marinini kodirektori u Fininvestu.

Sva njegova deca imaju značajne udele u Fininvestu.

Njegova poslednja partnerka, Marta Fašina (33) , sa kojom Berluskoni navodno nije želeo da sklopi zvanično brak, zbog moguće svađe sa decom oko nasledstva, nema udela u kompaniji.

Ona je poslanica u parlamentu Berluskonijeve političke partije Forca Italia.

Izvori bliski porodici navode da ce cerka Marina verovatno biti zadužena za Berluskonijevu imperiju,a on je sam 2018. godine u jednoj televizijskoj emisiji rekao da je najbliži sa svojom najstarijom cerkom i da joj se svakodnevno obraca i traži savete.


Italijanski zakon predviđa da Berluskonijeva deca dobijaju dve trecine nasledstva, u jednakim delovima, a ostatak imovine pokojnik može da podeli po želji.

Glas javnosti/T01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR