Glas Javnosti

PUTIN SE OPROSTIO OD BERLUSKONIJA: "Pravi prijatelj..."

Svet
Autor: Glas javnosti

Putin je naveo da se oduvek divio Berluskonijevoj "mudrosti" i hvalio je njegovu "neverovatnu životnu energiju, optimizam i smisao za humor".

Predsednik Rusije Vladimir Putin odao je danas počast bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju, koji je umro u 87. godini, opisujući ga kao "dragu osobu" i "istinskog prijatelja", prenosi RTCG.

- Za mene je Silvio bio draga osoba, pravi prijatelj - naveo je Putin u telegramu saučešća predsedniku Italije Serđu Matareli, saopštio je Kremlj.

Putin je naveo da se oduvek divio Berluskonijevoj "mudrosti" i hvalio je njegovu "neverovatnu životnu energiju, optimizam i smisao za humor". Dodao je da je Berluskoni bio "pravi patriota" koji je "dao neprocenjiv lični doprinos" u razvoju rusko-italijanskog partnerstva.

- Rusija će uvek pamtiti Silvija Berluskonija kao principijelnog pobornika jačanja prijateljskih odnosa naših zemalja - naveo je Putin.

Berluskoni, koji je bio vatren Putinov obožavalac dok je bio na vlasti, govorio je da ga sa ruskim predsednikom povezuje "lično i iskreno prijateljstvo" i opisivao ga je kao "jednostavnog i skromnog čoveka koji je mnogo učinio za svoju zemlju". Bivši premijer Italije je podržavao poziciju Rusije u njenom sukobu sa Ukrajinom i osuđivao je sankcije koje je EU uvela Moskvi posle pripajanja Krima 2014. godine, kao "povratak hladnom ratu".

Berluskoni je u septembru 2015. čak otišao sa Putinom na to poluostrvo, gde je pio vino i odao počast italijanskim vojnicima poginulim tokom Krimskog rata u 19. veku. Međutim, posle ruskog napada na Ukrajinu 2022. godine, Berluskoni je javno kritikovao Putina, rekavši da je "duboko razočaran" njegovim ponašanjem.

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR