Glas Javnosti

Bajdenov ultimatum Netanjahuu da zaštiti civile ili će Amerika smanjiti podršku

Svet
Autor: Glas javnosti

Bajden je saveznika prekoreo nakon napada u kome je poginulo sedam radnika Svetske centralne kuhinje.

Američki predsednik Džozef Bajden dao je juče ultimatum izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, da zaštiti palestinske civile i strane humanitarne radnike u Gazi, kako u suprotnom Vašington ne bi ograničio svoju podršku.

Ova Bajdenova poruka, podseća Rojters, usledila je kada je i nakon višemesečnih američkih poziva Izraelu da promeni svoju vojnu taktiku u kojoj su ubijene desetine hiljada Palestinaca, u izraelskom napadu ubijeno sedam humanitaraca Svetske centralne kuhinje što je izazvalo gnev na globalnom nivou.

Izrael tvrdi da je napad bio greška.

Bela kuća nije rekla koje konkretne korake želi da Netanjahu preduzme, niti šta će uraditi ako ih ne preduzme. Ali analitičari kažu da je implicitna pretnja da će SAD  usporiti slanje oružja Izraelu ili smanjiti podršku u UN.

"Predsednik, u stvari, poručuje Izraelu da ispuni ove humanitarne potrebe ili on neće imati drugog izbora osim da uslovljava vojnu pomoć", pojašnjava američki diplomata koji je sada u Vašingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku Denis Ros.

Bajden je, inače,  izraelskog premijera Benjamina Netanjahua pozvao i "da ovlasti svoje pregovarače da bez odlaganja zaključe sporazum o vraćanju talaca kući", što, prema pisanju ovog portala Netanjahuu signalizira da "SAD misle da Izrael ne čini sve što može da postigne dogovor o taocima i da treba da pokaže više fleksibilnosti".

Američki zvaničnik je rekao da Bajdenov stav ostaje da treba da se dogovori prekid vatre kao deo sporazuma o taocima i da se to postigne odmah i zato je "pritiskao" Netanjahua po ovom pitanju tokom razgovora, navodi "Aksios".


Očekuje se da direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns ovog vikenda otputuje u Kairo na novu rundu razgovora sa izraelskim, katarskim i egipatskim zvaničnicima po pitanju oslobađanja talaca.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR