Glas Javnosti

Aktivisti: Ugandski zakon protiv LGBTQ-a izaziva talas kršenja ljudskih prava

Svet
Autor: Glas javnosti

Grupe za ljudska prava kažu da je LGBTQ pojedincima u Ugandi usađen strah otkako je zakon usvojen u maju.

Donošenje jednog od najstrožih zakona protiv homoseksualaca na svetu od vlade Ugande izazvalo je zlostavljanje LGBTQ osoba, koje su uglavnom počinili pojedinci, kažu grupe za ljudska prava.


Zakon protiv homoseksualnosti, usvojen u maju, propisuje smrtnu kaznu za određene istopolne radnje. Po njemu je optuženo najmanje šest osoba, uključujući dvoje optuženih za smrtnu kaznu zbog „teške homoseksualnosti“.


Međutim, u izveštaju, čiji je autor komitet koalicije Konvencija za ravnopravnost i koji je objavljen u četvrtak, kaže se da su glavni počinioci kršenja ljudskih prava nad LGBTQ osobama ove godine – uključujući mučenje, silovanje i hapšenje – bili anonimna lica.



U izveštaju se navodi da ovo ukazuje na način na koji su zakon i rasprostranjena homofobična retorika koja je prethodila njegovom usvajanju ranije ove godine radikalizovali javnost protiv LGBTQ zajednice.

Na primer, navodi se u izveštaju, hapšenja uz pomoć mafije postala su sve češća „zato što je zakon stavio LGBTIQ+ osobe na lice mesta kao osobe od interesa, a čini se da je javnost čuvar sprovođenja lova na veštice“.


U periodu od 1. januara do 31. avgusta, istraživači su dokumentovali 306 kršenja prava na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta žrtava, pri čemu su državni akteri bili počinioci u 25 od tih slučajeva.



Nasuprot tome, izveštaji aktivista za ljudska prava iz 2020. i 2021. otkrili su da su državni akteri odgovorni za skoro 70 odsto kršenja prava dokumentovanih u tim godinama. Izveštaj nije dao uporedne brojke za 2022.

Autori izveštaja su rekli da su dokumentovali 18 slučajeva u kojima je policija sprovodila prisilne analne preglede ljudi u njihovom pritvoru kako bi prikupila "dokaze" o homoseksualnosti.


„Preživeti prinudni analni pregled u policijskim stanicama je nešto što živi sa tobom zauvek“, citirao je jedan preživeli.

Portparol policije Fred Enanga rekao je da ne može da komentariše ništa.

U izveštaju se upozorava da se njegova statistika ne može smatrati iscrpnom s obzirom na poteškoće sa kojima se LGBTQ osobe suočavaju u prijavljivanju kršenja. Talas straha i zastrašivanja izazvana zakonom takođe je dovela do porasta slučajeva mentalnog zdravlja u LGBTQ zajednici, uključujući suicidalne misli, navodi se u saopštenju.

Od kada je usvojen u maju, zakon je izazvao široku osudu širom sveta. U junu su Sjedinjene Države uvele ograničenja putovanja zvaničnicima Ugande kao odgovor na zakon, a Svetska banka je u avgustu objavila da pauzira finansiranje projekata u zemlji.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR