Glas Javnosti

Kanadu potresaju protesti zbog nametanja LGBT ideologije deci

Svet
Autor: Glas javnosti

U Vinipegu je došlo do ozbiljnih tenzija koje su porasle dok je jedna grupa marširala do zgrade parlamenta, gde se susrela sa kontrademonstrantima.

Širom Kanade u toku su protesti "Jedan milion maršira za decu" protiv LGBT inkluzivnog obrazovanja i politike polnog vaspitanja u školama. Međutim, u Vinipegu u Manitobi dogodio se sukob okupljene grupe i kontrademonstranata kojima je cilj "zaštita trans dece".

Odvojeni protesti održani su i u drugim delovima Kanade, a scene iz Otave rečima "vau" prokomentarisao je i milijarder i vlasnik kompanije Iks (Tviter), Ilon Mask.


U Vinipegu je došlo do ozbiljnih tenzija koje su porasle dok je jedna grupa marširala do zgrade parlamenta, gde se susrela sa kontrademonstrantima. Policija je stajala između dve sukobljene grupe, dok je helikopter policijske službe Vinipega kružio iznad njih.

"Moramo da izaberemo stranu", rekla je demonstrant Kerol MekGan (68) za Si-Bi-Si Kanada.

"Ja sam protiv toga da se deca indoktriniraju, da donose odluke i izbore odraslih osoba prilikom ulaska u školski sistem", rekla je ona.

Izrazila je zabrinutost da će mladi ljudi sve češće i pre nego što dostignu zrelost donositi odluke o tranziciji, terapiji hormonima ili operaciji promene pola.




Na sličnim protestima širom Kanade u sredu, neki roditelji i društveno konzervativne grupe tvrdili su da su LGBT inkluzivno obrazovanje i politika seksualnih odnosa, kako u učionici tako i u  vannastavnim aktivnostima, u suprotnosti sa "roditeljskim pravima".

Njihovi kritičari zameraju im što se iz tog pojma upravo izuzimaju LGBT roditelji i roditelji LGBT dece.

Jedna od predstavnica LGBT udruženja studenata Univerziteta Manitoba kaže da je odrastala doživljavajući mržnju i maltretiranje u osnovnoj školi.

"Biti kvir nikada nije bilo nešto o čemu se pričalo, tako da nisam razumela kakva sam to osećanja doživljavala. Sve što sam znala je da su loša jer su mi druga deca tako dobacivala", rekla je Vergara (21).

"Sada uvode ove diskusije u učionice i pružaju prostor mladima da upravljaju svojim osećanjima bez brige o posledicama koje sam ja imala, i bez brige da ću mrzeti sebe i izolovati se. Dakle, o tome je danas reč", zaključila je ona.


Protesti širom zemlje prate odluku koja je već doneta u nekim delovima Kanade, a prema kojoj se od roditelja zahteva da daju saglasnost pre nego što nastavnici mogu da učenike označavaju rodnim zamenicama i imenima sa kojima nisu rođena.

Progresivna konzervativna partija Manitobe takođe je rešila da "roditeljska prava" budu deo posebne kampanje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR