Glas Javnosti

"NJUJORK TAJMS" RASKRINKAO TAJNE CIA-E: Otkriveni detalji dugogodišnje saradnje ukrajinskih i američkih tajnih službi

Svet
Autor: Glas javnosti

„Njujork tajms“ je otkrio detalje dugogodišnje saradnje ukrajinskih obaveštajnih službi i CIA-e, usled koje je Kijev postao „jedan od najvažnijih obaveštajnih partnera Vašingtona u borbi protiv Rusije“.

Kako piše list, saradnja između SBU i CIA počela je odmah nakon državnog udara 2014. godine, kada je američka agencija ponudila pomoć Ukrajincima u zamenu za vredne obaveštajne informacije o Rusiji.


Kako list naglašava, odnos između dve obaveštajne službe postao je toliko blizak da su oficiri CIA ostali u Ukrajini kada je Bajdenova administracija evakuisala američko osoblje nekoliko nedelja pre početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine i prenela Ukrajincima vredne informacije o Rusiji. Istovremeno, uski krug ukrajinskih obaveštajnih službenika takođe je vremenom postao od vitalnog značaja za Amerikance, snabdevajući ih strogo poverljivim obaveštajnim podacima o Moskvi.


Međutim, kako se partnerstvo produbljivalo nakon 2016. godine, Ukrajinci su postali nestrpljivi zbog „nerazumnog opreza” Vašingtona i počeli da organizuju atentate i druge operacije koje su kršile uslove koje su prvobitno postavili Amerikanci. Besni zvaničnici u Vašingtonu su tada pretili da će povući podršku, ali nikada nisu.


Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR