Glas Javnosti

Obillne padavine i oluje zahvatile Crnu Goru

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Jak južni vetar ima i olujne udare.

Crnu Goru danas je zahvatilo jako nevreme sa vrlo obilnim padavinama. Cela Crna Gora pod uticajem je ciklona i snažnog južnog strujanja. Širom zemlje pada veoma obilna kiša i u mnogim predelima praćena je jakim pljuskovima sa grmljavinom.

Istovremeno, u planinskim predelima iznad 1500 metara nadmorske visine veje sneg, a sneg je ponegde praćen čak i grmljavinom, uglavnom u centralnim i istočnim predelima.


Očekuju se vrlo obilne padavine, pri čemu bi palo i više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, uz opasnost od urbanih poplava i bujica. Na višim planinama očekuje se da padne i do pola metra veoma vlažnog i mokrog snega.

Veoma je vetrovito, uz jak, na udare i olujni južni vetar, a olujni vetar na Jadranu stvara i višemetarske talase, koji se obrušavaju o obalna područja.

Na planinama na severu temperatura je opala na 0°C, dok je na jugu zemlje temperatura od 12 do 18°C.

Veoma jako južno strujanje donelo je i velike količine peska iz Sahare, pa su padavine u Crnoj Gori danas prljave i blatnjave.

Zbog veoma neopovoljnog vremena, u saobraćaju se preporučuje ogroman oprez.

Jake padavine iz Crne Gore, u ovom času zahvatile su i zapad i jugozapad Srbije i u ovom času donose jaku kišu i pljuskove.


Postepeno smirivanje vremena u Crnoj Gori očekuje se večeras, ali će se nestabilno vreem zadržati i narednih dana.

Prethodno je ciklon doneo veoma obilne padavine i jake grmljavinske oluje Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji, a u Dalmaciji je bilo ogromnih padavina, lokalno i poplava, naročito na širem području Zadra,

U Alpima na severu Italije palo je više od pola metra snega, uz opasnost od lavina.


Glas javnosti/ T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR