Glas Javnosti

NA SNAZI CRVENI METEO-ALARM: Najava snažnog nevremena uzbunila stanovnike Centralne Evrope

Svet
Autor: Glas javnosti

Crveni meteo alarm uzbunio je stanovnike Beneluksa – Belgije, Holandije i Luksemburga – kao i Nemačke i Francuske.

Meteorolozi tvrde da će vodostaji reka i dalje rasti, kao što je malena Alzeta u Luksemburgu, koja je na pojedinim mestima već počela i da se izliva i ugrožava stanovnike i njihovu imovinu.

Pojedine lokacije su zatvorene za korišćenje, kao što su parkinzi ili parkovi koji se nalaze uz reke, a očekuje se da će visoke vode nanesu štetu pojedinim objektima koji se nalaze na nižim tačkama.


Meteorolozi upozoravaju na snažne poplave koje mogu ugroziti živote ljudi, čak i na mestima gde se to ranije nije dešavalo.

Ističu da se ovakve vode retko viđaju, svakih 10 do 20 godina, ali ne očekuju da voda prekrije zapoadnoevropske gradove, kao 2021. godine.

Situacija se prati iz sata u sat, a građanima pogođenih područja savetuje se da se pripreme za moguće probleme na vreme i da prate objave zvaničnih institucija.

Oluja „Henk“, koja je donela snažne vetrove i obilne padavine koje danima natapaju zapadnu Evropu, prvo je udarila britansku obalu – vetrovima brzine i do 150 km, zbog čega je bilo blokirano više puteva, mostova i pruga i prekunito napajanje strujom u više opština na jugu zemlje, da bi potom oluja krenula na istok.

Prva na udaru našla Holandija, u kojoj je upaljen žuti meteo alarm, a nevreme je već dovelo do poplava u donjoj Saksoniji u severozapadnoj Nemačkoj, delu Valonije na zapadu Belgije, kao i na zapadu Francuske, u oblasti „Pa d Kale“, u kojoj je, nakon par dana pauze, ponovo upaljen crveni meteoalarm.


Francuska i Nemačka zatražile su i pomoć EU zbog izlivanja reka, pa je iz Francuske u Nemačku odmah otišlo 39 spasilačkih timova sa opremom i 16 vozila, dok u Francusku danas stižu pumpe za izbacivanje vode – četiri iz Holandije i po dva iz Češke i Slovačke.

Pomoć u slučaju potrebe ponudile su i Austrija, Mađarska, Švedska i Slovenija.

Ovo je treće snažno nevreme koje je pogodilo ovaj deo Evrope u poslednjih mesec dana.

Prethodno je zabeleženo sredinom decembra, kada je oluja „Zoltan“ pogodila sever Evrope, a pre toga, početkom tog meseca, kada su snežne vejavice okovale zapad.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR