Glas Javnosti

ZASLUŽENO ZA GRKA, BRAVO ZA NIŠ! Kapetan Marinos dobio ulicu u Srbiji, a ovako nas je branio od NATO: Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Marinos Ricudis, nekadašnji kapetan Grčke ratne mornarice koji je odbio da učestvuje u vojnim aktivnostima tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999., rečima: Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod" dobio je ulicu u Nišu.

"Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod", rekao je pre dvadeset dve godine Grk Marinos Ricudis, kapetan broda grčke ratne mornarice, u vreme kada je uveliko trajalo bombradovanje NATO-a bivše SRJ. U beogradu je dobio mural sa svojim likom, a u Nišu ulicu, što je pre tri dana podelio na svom fejsbuk profilu.

Čovek koji je na najbolji način opisao povezanost i ljubav između Srba i Grka, sa velikim zadovoljstvom je postavio sliku table sa njegovim imenom, uz kratak komentar u kojem je možda i najbolje objašnjena njegova objava. I to na čistom srpskom, na ćitilici.

- Život ima mnogo puteva - stoji ispod Ricudisove objave, koja od utorka beleži veliki broj interakcija i deljenja.

 

Kako je hrabri Grk zadužio srpski narod?

Ricudis, tada kapetan broda „Temistoklis” i potporučnik ratne mornarice, odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju i vratio je brod nazad u luku.

Iako mu je odluka da podrži našu zemlju u trenutku kada je praktično ceo svet bio protiv nje donela probleme, Ricudis je ponosan na nju. U jednoj od ranijih izjava za “Blic” je to i potvrdio.

- Ponosan sam što sam podržao Srbiju u borbi protiv svih. Bio je fantastičan osećaj doneti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Izuzetno sam ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu. To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture. Veoma sam srećan što sam našao prijatelje u Srbiji i što delimo zajednička sećanja - rekao je pre dve godine.

 Foto: Facebook/ Printscreen

Pre nekoliko godina u Beogradu je osvanuo i mural sa njegovim likom. Građani Srbije su mu se još jednom zahvalili za herojskom činu oslikavanjem njegovog lika sa zastavama Grčke i Srbije u Dunavskoj ulici na Dorćolu. Mural je urađen na njegov rođendan.

- Grafit u Beogradu. Moj rođendanski poklon. Predivan je. Hvala svim mojim srpskim prijateljima. Grčka - Srbija bliže nego ikada - napisao je tada Ricudis na svom Fejsbuk profilu.

Zahvaljivao srpskim vatrogascima

U jeku požara na Eviji i u Atini, kada su srpski policajci pohrlili u pomoć grčkom narodu, Marinos im se javno zahvalio na svom fejsbuku rečima: Hvala vam! uz video kada vozila sa srpskim vatrogascima prelaze grčku granicu.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR