Glas Javnosti

Strahovi od recesije evrozone postaju sve jači

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pad poslovne aktivnosti evrozone ubrzao se prošlog meseca pošto je potražnja u dominantnoj uslužnoj industriji dodatno oslabila, pokazalo je istraživanje u ponedeljak, sugerišući da rastu šanse za recesiju u valutnoj uniji 20 zemalja.

Ekonomija je pala za 0,1 odsto u trećem kvartalu, pokazali su zvanični podaci, a konačni kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) od ponedeljka za oktobar ukazao je na to da je blok ušao u poslednji kvartal 2023. godine.


HCOB-ov PMI, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra vodičem za sveukupno ekonomsko zdravlje, pao je na 46,5 u oktobru sa septembarskih 47,2, što je najniže očitanje od novembra 2020. kada su ograničenja Kovida-19 pooštrena na većem delu kontinenta.

To je bilo ispod granice od 50, koja razdvaja rast od kontrakcije peti mesec zaredom i odgovara preliminarnoj proceni.


„Konačni PMI objavljeni danas su potvrdili preliminarne procene i u skladu su sa našom prognozom da će se BDP evrozone ponovo smanjiti u K4“, rekao je Adrijan Prettejohn iz Kapital Ekonomiks.

Proizvodna aktivnost je u oktobru napravila još jedan korak unazad, prema prošlosedmičnom istraživanju koje je pokazalo da su se nove porudžbine ugovarale po jednoj od najvećih stopa od kada su podaci prvi put prikupljeni 1997. godine.


Slična slika bila je i za usluge, a novi indeks poslovanja, merač tražnje, bio je najniži od početka 2021. godine, jer su zaduženi potrošači koji su osećali štetu zbog rasta cena i povećanih troškova zaduživanja držali ruke u džepovima.

Uslužna aktivnost u Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, ponovo je pala u oktobru usled stalne slabosti potražnje, dok je u Francuskoj ponovo opala.


Italijanska uslužna aktivnost se smanjila treći mesec zaredom i to najbržim tempom u godini, ali je Španija prekinula trend i njen sektor usluga je rastao nešto bržom stopom prošlog meseca.


Još jedna svetla tačka, moral investitora u zoni evra je porastao više nego što se očekivalo početkom novembra, a očekivanja za budućnost su najružnija od početka ove godine, pokazao je Sentiksov indeks u ponedeljak.

Prošlog meseca Evropska centralna banka je ostavila kamatne stope nepromenjene na rekordno visokom nivou, prekinuvši niz bez presedana od 10 uzastopnih povećanja kamatnih stopa, ali je insistirala na tome da je sve veća priča o smanjenju stopa preuranjena.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR