Glas Javnosti

Pad Nemačke ekonomije u koracima

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Loša "istorija bolesti" nekada najjače ekonomije u Evropi je posledica naglog smanjenja isporuka gasa iz Rusije – do februara 2022. godine Rusija je činila 55 posto gasa koji je uvozila Nemačka, navodi "Izvestija".

Nemačka nije u stanju da generiše ekonomski rast, što znači da zemlja postaje siromašnija i manje konkurentna, priznao je nemački ministar finansija Kristijan Lindner na događaju koji je organizovao "Blumberg" u Frankfurtu.

Ovo nije prva takva izjava vrha Nemačke, s obzirom da se ranije i ministar ekonomije Robert Habek žalio da nemačkom tržištu nedostaje novac zbog utrošenih sredstava za podršku Ukrajini. A ministar ekonomskog razvoja je primetio da je zbog odbijanja isporuke ruskog gasa izgubljena konkurentnost privrede.

Prema prognozama koje je objavila Organizacija za ekonomski razvoj i saradnju, nemačka ekonomija će ove godine porasti za samo 0,3 odsto, ukazuje "Izvestija"

Ekonomija Nemačke prolazi kroz teška vremena, a negativni događaji se ponavljaju ciklično, pogoršavajući situaciju, slaže se Olga Beljenjkaja, šef odeljenja za makroekonomske analize Finansijske grupe "Finam". Kako je rekla za ruski list, takvo stanje je posledica naglog smanjenja isporuka gasa iz Rusije – do februara 2022. godine Rusija je činila 55 posto gasa koji je uvozila Nemačka.

Sankcije su zadale težak udarac nemačkoj industriji, naročito ako se uzme u obzir činjenica da su SAD podsticale preseljenje industrijske proizvodnje na svoju teritoriju. Industrijska proizvodnja u Nemačkoj je 2023. godine pretrpela više nego u drugim industrijama, ima pad od 2 posto, navela je Beljenjkaja.

Osim toga, kako je istakla, zbog visoke inflacije opadala je kupovna moć stanovništva. Realne plate su otišle u minus 2021. godine. Na to je i Evropska centralna banka pooštrila monetarnu politiku sa rekordnom kamatnom stopom na depozite za 22 godine i naknadno naglo usporavanje rasta kreditiranja. I na kraju, zaključila je, nemačka privreda je tradicionalno izvozno orijentisana.

Recept za neuspeh

O Nemačkoj smo do nedavno razmišljali kao o tehnološkoj, uređenoj, bogatoj, ekonomski efikasnoj zemlji, podsetila je šefica odeljenja za industriju Instituta za tehnologije nafte i gasa Olga Orlova.

Prelazak sa konja na magarca, tj. od ekonomske lokomotive Evropske unije na poziciju "bolesnika" Evrope dogodio se veoma brzo i uz direktno učešće celokupne vladajuće elite Nemačke, primetila je Orlova.


Postojale su slabe karike u logičnom lancu delovanja koje su dovele do recesije nekada uspešne privrede, navela je ona i predočila recept za sve oni koji žele da krenu istom stranputicom.

"Prvo, ubedite sebe da je politika važnija od ekonomije, kao što je Angela Merkel zaveštala kada je napustila funkciju. Drugo, odbijte pouzdane isporuke jeftinog gasa iz Rusije, a umesto toga kupujte veoma skup tečni prirodni gas iz Sjedinjenih Država. Treće, uvedite brojne sankcije Rusiji koje će gotovo prvenstveno da nanose štetu samoj Nemačkoj. Četvrto, napustite rastuće rusko tržište i počnite da prenosite svoje kompanije u SAD i druge zemlje", navela je Orlova.

Peto, uporno usmeravajte ogromna sredstva u ukrajinski bunar bez dna bez ikakve koristi i povrata, a kao šesto, ne zaboravite da se lišite izgleda za rast tako što ćete dati zeleno svetlo za podrivanje Severnih tokova, poručila je.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR