Glas Javnosti

Francuska proizvela više vina ove godine nego što se očekivalo

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Berba grožđa u Francuskoj je pri kraju, a ministarstvo je podiglo procenu ovogodišnje proizvodnje vina za 2,6 odsto, na 47,2 miliona hektolitara.

Francuska će ove godine proizvesti više vina nego što se očekivalo uprkos bolesti u ključnim regionima kao što je Bordo, saopštilo je danas ministarstvo poljoprivrede.


To bi značilo da bi bila dva odsto veća nego prošle godine. Proizvodnja vina porasla je u mnogim regionima, uključujući Šampanj, gde je težina grožđa dostigla rekordnu vrednost, ali je pala u Bordou, Langedok-Rusijonu, jugozapadnoj i jugoistočnoj Francuskoj, saopštilo je ministarstvo.


U Burgundiji je proizvodnja izjednačila rekordnu 2018., posebno za belo vino, a trebalo bi da bude dobra i u Božoleu, uprkos nevremenu, ocenjuju.


U Bordou se dobro drže sorte za bela vina, dok su sorte za crvena vina u pojedinim sredinama zaražene plijesni, pa će ukupna proizvodnja biti 15 odsto manja od proseka u periodu od 2018. do 2022. godine, saopštilo je ministarstvo. 


Francuska bi tako trebalo da povrati prvo mesto na svetskoj rang listi po proizvodnji vina i da istisne Italiju, čije su vinograde poharali ekstremni vremenski uslovi i gljivične bolesti.


Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV) procenjuje da će svetska proizvodnja vina ove godine pasti na najniži nivo od 1961. godine, prema proceni objavljenoj u utorak.

Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR