Glas Javnosti

KAKO CRNO VINO UTIČE NA LIBIDO : Stručnjaci otkrili ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Autori nove studije, objavljene u jednom stranom časopisu pronašli su obilje dokaza o načinima na koje crno vino može pomoći muškarcima i ženama da uživaju u zdravom seksualnom životu.

Polifenoli su jedinjenja u crnom vinu koja se zahvaljuju na većem delu poboljšanja libida.

Pored crnog vina, polifenoli se takođe nalaze u tamnoj čokoladi, čaju, biljkama i određenom voću i povrću.

Polifenoli imaju snažna antioksidativna svojstva koja sprečavaju slobodne radikale i druge hemikalije da izazovu oksidativni stres koji može oštetiti ćelije.

Oksidativni stres je povezan sa brojnim zdravstvenim problemima, uključujući kancer, bolest srca, moždani udar, artritis, imunske poremećaje, emfizem, Parkinsonovu bolest i druge stanja, prema „Medical News Today“.

Vitamini A, C i E, kao i beta-karoten, likopen i lutein, takođe su moćni antioksidansi.

Istraživanje je otkrilo da antioksidansi u crnom vinu mogu poboljšati vaskularno zdravlje, omogućavajući veći protok krvi, što pomaže održavanju erekcije.

Crno vino takođe može poboljšati nivoe testosterona, hormona odgovornog za seksualnu želju kod muškaraca i žena.

„Zanimljivo je da su žene koje konzumiraju umerene (jedna do dve čaše dnevno) količine crnog vina pokazale više seksualnu želju, uz opšte poboljšanje seksualne funkcije u poređenju sa ženama koje ne konzumiraju alkohol“, napisali su autori.

Istraživači su takođe otkrili da prisustvo etanola u crnom vinu, i njegova interakcija sa polifenolima, takođe može imati ulogu u tome kako crno vino utiče na reproduktivni sistem.

Ukratko, autori izveštaja su zaključili da „crno vino, ako se konzumira umereno, može biti potencijalno korisno za pacijente sa erektilnom disfunkcijom i može pozitivno uticati na reproduktivnu funkciju putem mehanizama koji zavise od vazodilatacionih svojstava crnog vina i njegovih antioksidativnih svojstava“.

Ključni deo tih saznanja može biti u reči „umerenost“.

Nacionalni instituti za zdravlje navode da „odrasli koji imaju dovoljno godina za konzumiranje alkohola mogu odlučiti da ne piju ili da piju umereno ograničavanjem unosa na dve ili manje čaše dnevno za muškarce i jednu ili manje čaše dnevno za žene“.

Potrebna su dalja istraživanja, napisali su autori studije, „da bi se potvrdila tačna uloga kako EtOH [etanola], tako i polifenola u polju muškog i ženskog seksualnog odgovora“.

Glas javnosti/O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR