Glas Javnosti

Plastika koju su ljudi proizveli teža od celokupnog životinjskog sveta na planeti Zemlji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Plastika je neverovatna. Pomaže u slanju sveže hrane širom sveta, greje nas (ili hladi), omogućava dostavu lekova i vakcina bezbedno milijardama ljudi. Ali i sve se više nalazi tamo gde joj nije mesto – u našoj zemlji, okeanima i stomacima ptica, sisavaca i riba.

Zapravo, težina plastike na našoj planeti sada prevazilazi težinu svih kopnenih i morskih životinja. Dakle, kako možemo rešiti naš problem s plastikom? Ovo su prizori s kojima smo svi previše upoznati – plastika pluta u okeanima ili se gomila na prepunim deponijama, započinje priču narator BBC audio projekta IDEAS, prenosi portal Održime

Možda glavni problem nije to što koristimo plastiku, već način na koji je koristimo. Pre svega, vredi se setiti koliko je plastika raznovrsan i koristan materijal, praveći sve, od delova za automobile do pancirnih prsluka i vetrogeneratora.

Istorija plastike

Prvi put je stvorena 1860-ih godina, sa plemenitom namerom da zameni slonovaču koja se koristi za bilijarske kugle. Plastika je postala popularna u vojsci tokom Drugog svetskog rata, ali je komercijalno počela da raste tek 1960-ih godina. Od tada je proizvedena u mnogim različitim oblicima, uključujući polistiren, akril, najlon, poliester i vinil, i inkorporirana je u skoro svaki aspekt naših života.


Plastika je jeftina i lako se pravi, da je njena upotreba porasla neverovatnom brzinom, što ima neželjene posledice. Pronađena je u crevima stvorenja koja žive duboko u okeanu i čak u ljudskim posteljicama. I pošto se većina plastike zasniva na nafti, njena upotreba doprinosi klimatskim promenama, i smatra se odgovornom za oko 3,5% svih emisija gasova sa efektom staklene bašte na svetu.

Reciklaža plastike

Nešto plastike može da se reciklira, ali globalno to iznosi samo oko 9%. Iako postoji dobra reciklaža u nekim zemljama, u drugima jednostavno ne postoji prava infrastruktura za recikliranje. A kada se plastika reciklira, njen kvalitet se pogoršava. I bez obzira na to koliko okeanskih ili rečnih čišćenja organizujemo, naša okolina jednostavno ne može da se nosi sa našom ljubavlju prema jednokratnoj plastici.


Samo u Velikoj Britaniji bacimo preko 2,5 milijarde jednokratnih čaša za kafu godišnje. Konvencionalna plastika može da se razgradi za od 20 do 500 godina, pri čemu prosečnoj plastičnoj kesi iz supermarketa treba oko 20 godina, a plastičnoj boci oko 450 godina. Biorazgradiva plastika – napravljena od biljaka umesto petrohemijskih proizvoda ili fosilnih goriva – takođe nije jednostavan odgovor. Bakterije razgrađuju bioplastiku mnogo brže od konvencionalne plastike, ali to oslobađa metan i ugljen-dioksid – gasove sa efektom staklene bašte koji doprinose globalnom zagrevanju.

Problem mikroplastike

Razgradnjom takođe nastaje mikroplastika koja dospeva u naše prehrambene sisteme putem zemlje i ribe. Jedan način da se reše ovi problemi jeste da se pristupi dizajnu plastike tako da ostane u upotrebi što je duže moguće. U sadašnjem modelu, uzimamo sirovine, pravimo od njih plastične proizvode, verovatno ih koristimo samo jednom, a zatim ih bacamo. U cirkularnom modelu, plastika nikada ne bi postala otpad ili zagađenje. Mogli bismo eliminisati njenu nepotrebnu upotrebu, poput prekomerne ambalaže hrane, i obezbediti da se svi plastični proizvodi mogu reciklirati.


Čaša za kafu može se pretvoriti u kaput. Četkica za zube mogla bi pomoći u izradi kofera. Poboljšavanje kvaliteta i dizajna plastike tako da razdvojimo njene polimere – duge lance molekula koji je čine – i ponovo ih spojimo u beskonačno petlju značilo bi da bi se plastika napravila jednom i zatim koristila više puta. Mogla bi se zatim očistiti, obraditi i oblikovati da napravi različite vrste plastike ili novi proizvod istog kvaliteta. Ovaj pristup, koji bi pomogao u smanjenju i zagađenja i emisija gasova sa efektom staklene bašte, zahteva posvećenost i inovacije. Ali to je ostvarivo. Vraćanje ambalaže, gde potrošači vraćaju upotrebljivu ambalažu u prodavnicu ili punkt za predaju, pomažu u eliminisanju otpada.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR