Glas Javnosti

Nemačka ostaje u recesiji i ove godine – najnovije prognoze stručnjaka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema novoj prognozi Instituta za istraživanje privrede IMK, nemačku privredu ove godine očekuje recesija od 0,3 odsto, a naredne godine ekonomisti očekuju rast od 0,8 odsto, saopštio je danas institut Fondacije Hans Bekler, bliske sindikatima.

„Nemačka privreda može samo polako da se izvuče iz faze slabosti. Zbog veće privatne potrošnje usled popuštanja inflacije i dogovorenih povišica, pozitivni impulsi za privredni razvoj stižu 2024. i, pre svega, 2025“, navodi se u saopštenju, prenosi dpa.

Institut objašnjava da restriktivna poreska politika vlade i za sada i dalje visoke kamate sprečavaju da privredni pad, koji ipak posustaje, pređe u rast.


Tržište rada, prema istraživačima, ostaje stabilno i nezaposlenost će, ukazuju podaci, tek blago da poraste. Ove godine prosećno će biti 5,9, a sledeće šest odsto. Prošle godine bila je 5,7 odsto.

Prosečna inflacija će u ovoj godini, prema prognostičarima, biti 2,4 odsto, posle prošlogodišnje stope od 5,9 procenata.

Rast cena u Nemačkoj će 2025. možda da se približi cilju od dva odsto, koji je propisala Evropska centralna banka.

Stručnjaci očekuju da će ECB u aprilu posle dosta vremena smanjiti kamate, jer je inflacija znatno popustila, a oslabljenoj privredi evrozone treba podrška.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR