Glas Javnosti

Nemačka u trci sa vremenom: Nedostatak radne snage koči ekonomski rast

Svet
Autor: Glas javnosti

Jedan od inovativnih pokušaja da se odgovori na ovaj problem je eksperiment sa četvorodnevnim radnim tjednom, koji započinje u 45 kompanija i organizacija širom Nemačke.

Nedostatak radne snage u Nemačkoj postaje sve izraženiji problem koji pogađa veliki broj sektora u ovoj ekonomski najjačoj evropskoj zemlji.
Više od polovine nemačkih kompanija suočava se s teškoćama u popunjavanju radnih mesta zbog nedostatka kvalifikovanih radnika, pri čemu 53% kompanija izveštava o ovom problemu, što dovodi do toga da se gotovo 100 milijardi evra godišnje gubi zbog neispunjenih radnih mesta.

Kao odgovor na ovaj problem, nemački parlament usvojio je planove za privlačenje većeg broja kvalifikovanih radnika izvan Evropske unije, uvođenjem sistema bodovanja koji uzima u obzir profesionalno iskustvo i druge faktore, slično onima koji se koriste u zemljama poput Kanade.
Ova mera cilja na popunjavanje praznina u brojnim profesijama, uključujući vozače autobusa, poslove u hotelijerstvu, metalurgiji, kao i IT stručnjake.


Jedan od inovativnih pokušaja da se odgovori na ovaj problem je eksperiment sa četvorodnevnim radnim tjednom, koji započinje u 45 kompanija i organizacija širom Nemačke.
Ovaj model bi, prema zagovornicima, trebao povećati produktivnost radnika i tako indirektno doprineti rešavanju problema nedostatka radne snage.
Eksperiment će trajati šest meseci, tokom kojih će zaposleni nastaviti primati punu platu, dok će raditi jedan dan manje.

Nemačko tržište rada trenutno karakteriše visoka potražnja za kvalifikovanim radnicima u oblastima kao što su proizvodnja električne opreme, mašinstvo, automobilska industrija, kao i IT sektor, što dodatno naglašava potrebu za hitnim rešenjima ovog problema.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR