Glas Javnosti

VELIKODUŠNO: Američki biznismen donirao više od 870 miliona dolara u humanitarne svrhe

Svet
Autor: Glas javnosti

Voren Bafet donira oko 870 miliona dolara za četiri porodične fondacije pred Dana zahvalnosti, nastavljajući tradiciju darivanja svog ogromnog bogatstva od oko 120 milijardi dolara.

Donacije su u obliku akcija, uz saopštenje njegovog konglomerata Berkšir Hataveja u kojem se navodi da 1,5 miliona akcija ide Fondaciji Suzan Tompson Bafet, koja nosi ime po njegovoj supruzi. Još 900.000 akcija ravnomerno se deli na tri dobrotvorne organizacije koje vode njegova deca.


Bafet je rekao da donacije „ponavljaju one date na Dan zahvalnosti prošle godine“ i da „dopunjuju određena doživotna obećanja koja sam dao 2006. i koja se nastavljaju do moje smrti.”

Prošle godine je donirao oko 750 miliona dolara istim fondacijama. Ove donacije vrši svake godine od 2006.


U pismu akcionarima, Bafet je u utorak napisao da on i njegova deca „imaju zajedničko uverenje da dinastičko bogatstvo, iako legalno i uobičajeno u velikom delu sveta, uključujući Sjedinjene Države, nije poželjno“.

„Takođe se slažemo da je kapitalizam – bez obzira na njegove slabosti, uključujući ogromne razlike u bogatstvu i političkom uticaju koji donekle hirovito pruža svojim građanima – činio čuda i nastavlja da čini čuda“, napisao je on.


U pismu se takođe navodi da je „prednost Berkšira to što je izgrađen da traje“ i da će „izrazite karakteristike i ponašanje kompanije biti podržani mojim velikim Berkšir holdingom“.

Ovaj 93-godišnjak i dalje kontroliše veliku kompaniju. Za svog naslednika 2021. imenovao je Grega Abela, šefa poslovanja Berkšir Hataveja.


Berkšir Hatavej je nedavno prijavio porast operativne zarade u trećem kvartalu i rekordno visoku gomilu gotovine u iznosu od 157 milijardi dolara.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR