Glas Javnosti

Veliko pacifičko ostrvo smeća razvilo ekosistem, naučnici zabrinuti (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Na plastičnom otpadu Velikog pacifičkog ostrva smeća naučnici su pronašli uznapredovale zajednice obalskih stvorenja, uključujući male rakove i žarnjake koji sada žive hiljadama kilometara od svog izvornog staništa.

Veliko pacifičko ostrvo smeća (Great Pacific Garbage Patch) je ogromna nakupina otpada koja pluta po oceanu između Kalifornije i Havaja.

Otkriveno je 1997. godine, a obuhvata brzorastuću površinu veću od 600.000 četvornih kilometara.

Stručnjaci su u istraživanju, koje je objavio časopis Nature Ecology & Evolution, otkrili da je na desetine vrsta obalskih beskičmenjaka uspjelo da preživi i da se razmnožava na plastičnom smeću koje godinama pluta u okeanu.


Navode da ovaj nalaz ukazuje na to da onečišćenje plastikom može da omogući stvaranje novih plutajućih ekosistema vrsta koje inače ne mogu da prežive na otvorenom moru.

Za razliku od organskog materijala koji se razgrađuje u roku od nekoliko mjeseci ili najviše nekoliko godina, plastika može da pluta okeanima mnogo duže, što omogućuje nekim vrstama da se razmnožavaju na otvorenom moru.

Stručnjakinja za ekosisteme Linsey Haram s Nacionalnog instituta za hranu i poljoprivredu i njene kolege su između novembra 2018. i januara 2019. analizirali 105 komada plastike sa Velikog pacifičkog ostrva smeća i otkrili 484 morska beskičmenjaka, od kojih se 80 odsto obično nalazi u obalskih staništima.

"Vjerovatno se međusobno bore za prostor i za hranu. S tim da mogu da jedu jedni druge. Teško je tačno znati što se događa", ocijenila je Haram.

Naučnici se i dalje pitaju kako ova stvorenja dolaze do otvorenog okeana i ondje preživljavaju.

Nije poznato da li su, na primjer, završili u ovoj nakupini smeća tako što su se pričvrstili za plastiku na obali koja je kasnije dospjela u okean ili su uspjeli da koloniziraju nove objekte pošto su se našli u otvorenom okeanu.


Veliko pacifičko ostrvo smeća je najveća nakupina okeanske plastike na svijetu.

Inicijativa za čišćenje okeana procjenjuje da se ondje nalazi oko 1,8 trilion komada plastike koji skupa teže oko 80.000 tona.

Većina veće plastike dolazi iz ribarske industrije, dok se između 10 i 20 odsto ukupne količine može da prati unazad do japanskog cunamija 2011. godine.



Glas javnosti/Radio Slobodna Evropa

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR