Glas Javnosti

Turneja Lavrova po Latinskoj Americi – snažan signal Vašingtonu?

Svet
Autor: Glas javnosti

Poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Latinskoj Americi je dokaz da Rusija jača prijateljstvo sa zemljama ovog regiona, ali i, kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, šalje Sjedinjenim Državama jasan signal – da gube autoritet u svetu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov će, kako je najavljeno, tokom turneje po Latinskoj Americi od 17. do 21. aprila posetiti Brazil, Venecuelu, Nikaragvu i Kubu. Kako napominju u Ministarstvu spoljnih poslova, Lavrova očekuje bogat program, uključujući sastanke sa liderima latinoameričkih zemalja i ministrima spoljnih poslova.

Zemlje Latinske Amerike prijateljske prema Rusiji

Kako kaže za Sputnjik Boris Martinov, načelnik Odeljenja za međunarodne odnose i spoljnu politiku Rusije na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO), poseta Lavrova Latinskoj Americi je razumljiva iz razloga što ruska država zemlje ovog regiona smatra prijateljima.

– Nijedna država ovog regiona nije zemlja koja nam nije prijateljska. Nijedna od njih se nije pridružila antiruskim sankcijama niti je ukinula bezvizni režim između Rusije i Latinske Amerike. Štaviše, nijedna nije pristala da isporučuje oružje Ukrajini. Pored toga, tokom nedavne posete Kini, predsednik Brazila Lula da Silva podržao je ideju odustajanja od dolara kao univerzalnog globalnog sredstva plaćanja. Istovremeno, brazilski predsednik je podržao pregovore sa Ukrajinom. Međutim, on je dodao da bi bilo svrsishodno da Krim ostane u sastavu Rusije i da to bude preduslov za otpočinjanje pregovora – objašnjava on.

Formiranje centara multipolarnog sveta

Prema rečima ruskog politikologa Jurija Svetova, poseta ruskog ministra spoljnih poslova Latinskoj Americi važna je i zato što bi mogla da dovede do formiranja novih centara multipolarnog sveta.

– Ruski ministar spoljnih poslova posetiće one države koje su dugi niz godina bile pod pritiskom SAD. Ovde se radi o Kubi, koja se od revolucije 1959. sve vreme nalazi pod pritiskom sankcija. Tu su i Nikaragva, Venecuela… Odnosno, ovo su zemlje koje su izdržale ovaj pritisak. Sve one imaju iskustvo konfrontacije sa SAD. Međutim, od svih ovih država, Brazil je možda i najmoćnija zemlja Latinske Amerike koja već postaje centar gravitacije za zemlje koje više ne žele da se potčinjavaju diktatu Vašingtona – navodi Svetov.

Amerikanci gube autoritet

Ruski politički analitičar Pavel Šipilin veruje da će glavna tema razgovora između ruskog ministra spoljnih poslova i lidera latinoameričkih zemalja biti – pad američke hegemonije.

– Odnosno, kakav će biti svet posle pada američke hegemonije. Nije isključeno da će jedna od tema razgovora biti ekonomija, ali i valuta koja bi mogla da zameni dolar. Ovo je veoma moguće iz razloga što je već svima očigledno da dolazi kraj hegemoniji SAD – navodi on.

Na pitanje kakvu reakciju u SAD može da izazove poseta Lavrova Latinskoj Americi, Šipilin kaže da će Amerikanci verovatno biti veoma nezadovoljni.

– Oni će, po svemu sudeći, biti i strašno nesrećni. Amerikanci se i dalje nadaju da svetski poredak nije uništen. Možda će čak i na neki način pokušati i da obuzdaju ove zemlje. Poseta Lavrova Latinskoj Americi Sjedinjenim Državama pokazuje da zemlje ovog regiona prestaje da zanima mišljenje Vašinggtona. Pored toga, ovo je jasan pokazatelj da SAD zaista gube autoritet – ističe Šipilin.

Podsetimo, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naglasio je u članku u brazilskom listu “Folja de Sao Paulo” i meksičkom časopisu “Buzos”, objavljenom uoči njegove posete, da su Latinska Amerika i Karibi važna oblast spoljne politike Moskve, koja ne bi trebalo da postane arena za rivalstvo.

Glas javnosti/Sputnjik

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR