Glas Javnosti

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ КИНЕСКИХ НАУЧНИКА Изоловали ДВА соја коронавируса: "Још је прерано рећи је ли мутирао у нешто још опасније или бенигније..."

Svet
Autor: Novosti.rs/foto: pixabay

Фасцинантно је да нови корона вирус већ има најмање два подтипа који имају различити ефекат на људе

Добра вест је да су научници из Кине који проучавају порекло епидемије новога корона вируса открили два главна соја (Л и С) који могу проузроковати инфекцију.

Стручњаци са Универзитета у Пекингу и шангајског Института Пастер који делује при кинеској Академији науке, упозорили су да су анализом обухватили тек ограничен распон узорака те истичу да ће морати спровести додатна истраживања на већем узорку како би се развој вируса што боље схватио.

Прелиминарно истраживање упућује на то да је агресивнији сој новог коронавируса (Л), који се повезује с избијањем болести у Вухану, чини око 70 посто анализираних узорака, док их је 30 посто повезано с мање агресивним типом вируса (С).

Казали су и да је преваленција агресивнијег соја вируса почела падати почетком јануара. Сада је мање агресивни и старији сој вируса тај који превладава. Стога су научници закључили да би управо опадање агресивнијег соја могло објаснити значајан пад у броју новозаражених особа у Кини.

Но, неке су се особе заразиле с оба соја корона вируса, стоји у истраживању, што доказује комплексност еволуције вируса, пише Чајна Дејли (China Daily).

"Наше откриће говори у прилог хитној потреби спровођења нових свеобухватних студија у склопу којих ће се комбиновати геномски и епидемиолошки подаци уз графичку евиденцију клиничких симптома болесника заражених новим корона вирусом 2019. (COVID-19)", казали су кинески знанственици.

Резултати њихове анализе објављени су у стручном часопису Кинеске академије науке:  National Science Review.

У Пекингу је у среду објављено да су кинески стручњаци утврдили да је просечно време инкубације за нови корона вирус пет до седам, а највише 14 дана. То је објавио шеф огранка за интензивну негу Кинеског лекарског удружења Ду Бин на конференцији за новинаре.

Раније се сматрало да је просечна инкубација 2-14 дана, а да може потрајати и до 27 дана.

Научници из Бразила и Уједињеног Краљевства су раније ове недеље рекли да су у генетској секвенци вируса првог зараженог пацијента из Латинске Америке нашли три мутације различите у односу на сој из Вухана.

Један виролог из Пекинга рекао је да је фасцинантно да нови корона вирус већ има најмање два подтипа који имају различити ефекат на људе:

Још је прерано рећи је ли вирус мутирао у нешто још опасније или бенигније. Што више проучавамо овај вирус то више тајни откривамо. Једино је сигурно да су хитно потребна нова и опсежнија истраживања.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR