Glas Javnosti

Većina Nemaca smatra da se više ne isplati da rade

Svet
Autor: Glas javnosti

Većina Nemaca smatra da se više ne isplati da rade, s obzirom na sve veće državne podrške, pokazuje istraživanje javnog mnjenja objavljeno u utorak.

Prema anketi koju je za dnevnik Bild sproveo institut INSA, 52 odsto ispitanih ne smatra da se rad isplati, 40 odsto misli suprotno, a osam odsto je odbilo da odgovori na pitanje.

U ponedeljak je pažnju javnosti privukla vest o tome da je magacioner iz Bad Oajnhauzena na zapadu Nemačke dao otkaz nakon što je saznao za najnovije povećanje naknade za nezaposlene.

Ta pomoć se, po najnovijoj odluci vlade, od 1. januara 2024. povećava za 61 evro, pa će za samca iznositi 563 evra mesečno. Tome treba pridodati i to da država za primaoce pomoći preuzima sve troškove stanovanja i zdravstveno osiguranje.


Magacioner koji je dao otkaz tvrdi da uz malo „rada na crno“ i državnu pomoć mesečno može da zaradi više nego na poslu.

Dnevnik Bild je izračunao da zaposleni koji radi za minimalnu satnicu (trenutno 13,90 evra) zaradi oko 2.000 evra bruto i da mu nakon odbitaka za porez, penziono i zdravstveno osiguranje i nakon što plati stanarinu sa režijama ostane oko 600 evra, neznatno više od naknade za nezaposlene.

Najviše onih koji smatraju da se odlazak na posao više ne isplati su birači desno-populističke Alternative za Nemačku (AfD). Da se rad isplati, smatraju birači stranaka vladajuće koalicije, Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Ministar finansija Kristijan Lindner je prošle nedelje rekao da povlastice ne bi smele da deluju obeshrabrujuće na one koji žele da rade.


„Najbolji način da se izađe iz siromaštva je biti zaposlen“, rekao je Lindner.

Predsednik najveće opozicione stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Fridrih Merc je izjavio da oni koji odlaze na posao na kraju meseca moraju da imaju više u džepu nego oni koji primaju državnu pomoć.



Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR