Glas Javnosti

Nemačka uklanja vetropark da bi proširila rudnik uglja

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački energetski gigant demontira vetropark u Severnoj Rajni Vestfaliji kako bi napravio prostor za proširenje rudnika mrkog uglja.

Površinski kop Garcvajler prostire se na 66 kvadratnih kilometara, što ga čini jednim od najvećih takvih rudnika u Nemačkoj. Kada se iskopa sav komercijalno održiv ugalj, što se očekuje da će biti završeno do 2030. godine, vlada planira da to područje pretvori u niz jezera.

U rudniku se kopa lignit, pa su klimatski aktivisti besni, navodeći da se radi o „oblikom fosilnog goriva koji najviše zagađuje“, navodi „Brisel signal“.RWE takođe, ruši državni autoput, L12, koji prolazi pored vetrenjača, što je iznerviralo lokalno stanovništvo koje redovno koristi put.
Portparol RWE Gvido Štefen brani kompaniju tvrdeći da je proširenje rudarskog kopa „najznačajniji operativni plan prema zakonu o rudarstvu. Cilj je vađenje lignita u ovoj oblasti kako je planirano“.

Nemačka vlada je saopštila da je proširenje rudnika neophodno zbog energetske krize izazvane sukobom u Ukrajini. Ovaj potez je branio i ministar zelene ekonomije Robert Habek. Ali kritičari kažu da je potreba za energijom iz uglja, koja više zagađuje direktan rezultat zatvaranja nuklearnih elektrana u zemlji.

U januaru je, da podsetimo, došlo do velikih protesta protiv odluke o proširenju, koja je zahtevala i uništenje sela Licerat. Na tom mestu se okupilo oko 15.000 aktivista, među kojima je bila i poznata Greta Tunberg, a policija je na kraju upotrebila biber sprej i rasterala demonstrante.Ros ističe da je Nemačka nedavno zatvorila 17 čistih i dobro funkcionalnih nuklearnih reaktora, koji proizvode jeftinu električnu energiju. A sada je nemačka ekonomija u velikom problemu zbog preskupe struje.

„Politika zasnovana na ideologiji je veoma pogrešna”, tvrdi Ros.
I stručnjaci kritikuju nemačku energetsku politiku.

„Nemačka tranzicija zelene energije postala je fijasko. Radije lignit nego bez struje i ugašenih svetala“, primećuje naučnik Ferdinand Meus.

Poslanik FVD-a u provinciji Flevoland Rene Vuensdregt kaže sarkastično da je to „veliki uspeh, ta zelena politika. Šteta je što celokupna ekonomija mora da bude uništena pre nego što se to realizuje”, prenosi portal Energija Balkana.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR