Glas Javnosti

Umrlo 200 dece zbog industrijske hemikalije koja se našla u sirupu

Svet
Autor: Glas javnosti

U medicinskim sirupima za kašalj, za koje indonežanske vlasti sumnjaju da su uzrokovale smrt više od 200 dece u toj zemlji, pronađene su industrijske hemikalije koje je indonežanska kompanija prodavala fabrikama kao farmaceutske.

Policije je navela da su dva sastojka, etilen glikol i dietilen glikol, pronađeni u nekim sirupima na bazi paracetamola, koji su doveli do akutne bubrežne insuficijencijom kod mnoge dece.

Ova dva sastojka se koriste u antifrizu, kočionim tečnostima i drugim industrijskim hemikalijama, ali i kao jeftinija alternativa u nekim farmaceutskim proizvodima za glicerin, koji je rastvarač ili sredstvo za zgušnjavanje u mnogim sirupima protiv kašlja, prenosi Tanjug.


Oni mogu biti toksični i mogu dovesti do otkazivanja rada bubrega.

Visoki zvaničnik indonežanske policije, rekao je novinarima da su vlasti otkrile da je kompanija „CV Samudera Kemikal” prodavala „industrijske” hemikalije kao propilen glikol farmaceutskog kvaliteta i isporučio ih distributerima lokalnih proizvođača lekova.

Policija je uhapsila i optužila zvaničnike kompanije „Samudera” i njenog distributera „CV Anugrah Perdana Gemilang”, naveo je zvaničnik.

Dodaje da bi u nastavku istrage još neke osobe mogle biti osumnjičene.


Mediji nisu kontaktirali predstavnike „CV Samudera Kemikal” ili „CV Anugrah Perdana Gemilang”.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je prošle nedelje na „neposrednu i usklađenu akciju” kako bi zaštitila decu od kontaminiranih lekova nakon oko 300 smrtnih slučajeva u Gambiji, Uzbekistanu i Indoneziji, povezanih sa sirupima protiv kašlja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR