Glas Javnosti

ULIČNI PROTESTI U LIBIJI ESKALIRALI: Privremena vlada podnela ostavku, stotine Libijaca preplavilo ulice Bengazija i drugih gradova 

Svet
Autor: Glas javnosti

Usled uličnih demonstracija privremena vlada u istočnoj Libiji podnela je u nedelju ostavku, a protesti se nastavljaju sve dok se ne poboljšaju uslovi za život u toj zemlji.

"Premijer Abdalah Al Tani predao je ostavku vlade predsedavajućem Predstavničkog doma sa sedištem na istoku zemlje Agili Salehu", naveo je portparol vlade Ezel-Din al-Falih.

Parlament i vlada Tanija, koja nije međunarodno priznata, saveznici su Halife Haftara, komandanta samozvanih Libijskih arapskih oružanih snaga, koje kontrolišu istok i jug zemlje.

Više stotina mladih Libijaca proteklih nekoliko dana je preplavilo ulice Bengazija i drugih gradova na istoku zemlje kako bi izrazili bes zbog nedostatka električne energije u tom području.

Učesnici protesta palili su gume i blokirali saobraćaj na nekoliko glavih puteva. U subotu su pokušali da upadnu u sedište bezbednosnih snaga u istočnom gradu Mardžu.

Misija za podršku Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL) saopštila je da je izgleda najmanje jedan civil poginuo, a da su tri ranjena i pozvao da se sprovede istraga o navodnoj prekomernoj upotrebi sile protiv mirnih demonstranata i brzo puštanje na slobodu učesnika protesta koji su zadržani u pritvoru.

Libija je upala u haos otkako je u ustanku 2011. godine, koji je podržao NATO, svrgnut dugogodišnji lider te zemlje Muamer Gadafi, koji je kasnije ubijen.

Zemlja je podeljena na dve rivalske administracije, na istoku i zapadu, a obe podržavaju naoružane grupe i strane vlade, podseća AP.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR