Glas Javnosti

SUD U ITALIJI TVRDI: Vraćanje migranata u Libiju nezakonito

Svet
Autor: Glas javnosti

Vrhovni žalbeni sud Italije utvrdio je da je nezakonito vraćanje u Libiju migranata koji pomorskim putem pokušavaju da se domognu Evrope, a tu odluku su pozdravile dobrotvorne organizacije i grupe za ljudska prava.

Kasacioni sud je potvrdio osuđujuću presudu kapetanu italijanskog tegljača Asso 28, koji je 2018. godine iz gumenog gumenjaka spasio 101 migranta i vratio ih u Libiju, javlja Rojters.

Spasavanje se dogodilo u međunarodnim vodama oko 105 kilometara od Libije, saopštio je sud, a među migrantima su bili i trudnice i deca.


Kapetan – čije je ime u presudi zatamnjeno iz razloga privatnosti – osuđen je na godinu dana zatvora zbog krivičnih dela napuštanja maloletnih ili nesposobnih osoba i samovoljnog iskrcavanja i napuštanja tih osoba, navodi agencija.

Međutim, kako piše Rojters, malo je verovatno da će ići u zatvor, pošto se u italijanskom sistemu zatvorske kazne ispod četiri godine obično ne izdržavaju iza rešetaka.

Presuda je konačna i potvrđuje ranije odluke dva niža suda. Podneta je 1. februara, ali su ga italijanski mediji objavili tokom vikenda, a Rojters je, kako se navodi, kopiju dobio u nedelju.

Italija i druge evropske vlade poslednjih godina zauzimaju sve tvrđi stav o migracijama, usred porasta podrške desničarskim strankama koje žele striktno ograničavanje dolazaka preko mora iz Severne Afrike, a prelaz između Libije i Italije jedan je od najčešće korišćenih morskih migracionih ruta, podseća agencija.


„Sada postoji i sudski presedan koji potvrđuje ono što smo godinama govorili: Libija nije bezbedna zemlja“, saopštila je grupa za spasavanje migranata Mediterranea Saving Humans na društvenoj mreži X.

Italijanska kancelarija Amnesti internešenela (AI) takođe je pozdravila presudu i kritikovala vladu zbog saradnje sa libijskim vlastima u vezi migracija.

„Guranje ljudi nazad u Libiju i saradnja sa takozvanom (libijskom) obalskom stražom u sukobu su s obavezom da spasene ljude dovedu na sigurno mesto“, navodi se u saopštenju.


Glas javnosti/ T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR