Glas Javnosti

UJEDINJENE NACIJE UPOZORAVAJU: Zemlja će se zagrejati do 2,9 stepeni Celzijusa

Svet
Autor: Glas javnosti

UN upozoravaju da je svet „van puta“ zbog ograničavanja zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa uoči sastanka COP28 u Dubaiju.

Svetska obećanja o smanjenju emisija ni izbliza nisu dovoljna da obuzdaju posledice klimatskih promena, a Zemlja je na putu za zagrevanje za potencijalno katastrofalnih 2,9C u ovom veku, upozorile su Ujedinjene nacije.


Godišnji izveštaj Programa UN za životnu sredinu (UNEP), objavljen u ponedeljak, procenjuje obećanja zemalja da će se pozabaviti klimatskim promenama u odnosu na potrebne akcije.

Očekuje se da će ova godina biti najtoplija u istoriji čovečanstva.


„Svet je svedok uznemirujućeg ubrzanja broja, brzine i obima oborenih klimatskih rekorda“, saopštio je UNEP.

Izveštaj je otkrio da se svet suočava između 2,5C  i 2,9C  zagrevanja iznad predindustrijskog nivoa na osnovu trenutnih obaveza ako vlade ne preduzmu agresivnije klimatske mere.


Na tom nivou zagrevanja, naučnici predviđaju da bi svet mogao da prođe nekoliko katastrofalnih tačaka bez povratka, od ponekog topljenja ledenih pokrivača do isušivanja amazonske prašume, i da ostavi ogromne delove planete u suštini nenastanjive za ljude.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na „dramatičnu klimatsku akciju“ na klimatskim pregovorima COP28, koji počinju u Dubaiju 30. novembra. On je uporedio jaz emisija sa kanjonom.


„Lideri ne mogu dalje da šutiraju limenku. Van puta smo“, rekao je on, osudivši „neuspeh liderstva, izdaju ranjivih i ogromnu propuštenu priliku“.

Gutereš je rekao da svet „mora da preokrene kurs“ i da se odlučno udalji od zagađivanja uglja, nafte i gasa.


Vreme je da se korači
Pariškim sporazumom iz 2015. godine zemlje su pristale da ograniče globalno zagrevanje na „znatno ispod“ 2C iznad predindustrijskog vremena – sa sigurnijom granicom od 1,5C ako je moguće.

Skoro 1,2C  dosadašnjeg globalnog zagrevanja već je pokrenulo eskalirajući talas smrtonosnih opasnosti – od pojačanih uragana do poplava i smrtonosnih toplotnih talasa – širom planete.


UNEP je saopštio da su temperature porasle iznad 1,5C već više od 80 dana ove godine, iako će se pragovi zagrevanja u Parizu meriti kao prosek tokom nekoliko decenija.

U izveštaju se navodi da emisije gasova staklene bašte koji zagrevaju planetu moraju pasti za 42 odsto do 2030. da bi se zagrevanje zadržalo na 1,5 stepeni Celzijusa.


Ali čak i u najoptimističnijem scenariju emisija, šansa da se sada ograniči zagrevanje na 1,5C bila je samo 14 odsto, dodaje se.

U izveštaju se navodi da svet nastavlja da pumpa rekordne nivoe gasova staklene bašte u atmosferu, sa emisijama koje su porasle za 1,2 odsto od 2021. do 2022. godine, dostižući rekordnih 57,4 gigatone ekvivalenta ugljen-dioksida. Povećanje je u velikoj meri izazvano sagorevanjem fosilnih goriva i industrijskim procesima, primećuje se.


Šefica UNEP-a Inger Andersen rekla je da je ključno da zemlje G20 – najbogatije ekonomije sveta, koje su zajedno odgovorne za oko 80 odsto emisija – „pojačaju“ i predvode smanjenje, ali je požalila da su neke u „režimu odlaganja“.

U izveštaju se navodi da nijedna od zemalja G20 nije smanjila emisije u skladu sa svojim ciljevima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR