Glas Javnosti

UBIO SE SIN POLITIČARKE! Etiketirali ga kao žrtvu pedofilije?

Svet
Autor: Glas javnosti

Pravo i pravda (PiS), vladajuća partija u Poljskoj, našla se na udaru kritike zbog smrti 15-godišnjeg sina opozicione poslanice, koji se ubio nakon što je identifikovan kao žrtva pedofila u izveštaju državna radio stanica. Magdalena Filiks, predstavnica Građanske platforme, objavila je prošle nedelje da je njen sin Mikolaj preminuo.

Juče je u poljskom parlamentu održan minut ćutanja tokom sahrane 15-godišnjaka. Mikolaj je izvršio samoubistvo nekoliko nedelja nakon što je Radio Ščećin, deo državne mreže Poljskog radija, otkrio detalje o žrtvama u izveštaju o osuđenom pedofilu koji je omogućio da se Filiks lako javno identifikuje. 

Radio je prošlog decembra otkrio starost maloletnika i da je jedna od žrtava sin poslanika. Naveli su i da je osuđeni, kome je suđenje 2021. godine održano iza zatvorenih vrata u cilju zaštite njegovih žrtava, bivši član Građanske platforme i kandidat na izborima, i LGBT aktivista. Priču su naknadno preneli i drugi državni mediji.


Pristalice opozicije tvrde da je nacional-konzervativna partija Pravo i Pravda (PiS) iskoristila priču u svoju političku korist i da je barem delimično odgovorna za smrt. PiS, koji se priprema za izbore ove godine, čvrsto kontroliše poljske medije i kampanje protiv LGBT prava. Njegove pristalice veruju da je Građanska platforma namerno prikrila prvobitnu osudu za zlostavljanje.


Lider Građanske platforme Donald Tusk, bivši poljski premijer i predsednik Evropskog saveta, ponovio je svoje obećanje na Tviteru da će „pozvati PiS na odgovornost za svaki zločin, za svu ljudsku štetu i tragedije koje su izazvali dok su bili na vlasti ."

Radoslav Sikorski, poljski poslanik u Evropskom parlamentu i bivši ministar u kabinetu, rekao je da slučaj pokazuje stepen saradnje između tužilaca i medija kojima upravlja PiS, dodajući da su takve operacije „planirane... i rutinski korišćene za uništavanje političkih rivala“.

Glas javnosti/ Republika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR