Glas Javnosti

Poljska sprovela tajnu operaciju u Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti

Poljska je poslala u Ukrajinu policijsku jedinicu kako bi obavila tajnu operaciju deminiranja teritorije zbog nedostatka deminera u ukrajinskoj vojsci i nemogućnosti da se pošalju eksperti NATO-a zbog moguće negativne reakcije Rusije, piše „Virtualna Poljska“.

Misija je počela nakon što su se ukrajinske vlasti obratile zemljama-članicama Udruženja atiterorističkih jedinica EU (ATLAS) sa molbom da pošalju deminere. Od 38 zemalja, samo se Poljska složila.
Po nalogu ministra poljskog Ministarstva unutrašnjih poslova Mariuša Kaminskog napravljen je Humanitarni kontigent policije koga čine oficiri antiterorističkih jedinica koji su se dobrovoljno prijavili da učestvuju u operaciji. Ukupno se prijavilo 98 ljudi.
Osim deminera, grupu čine medicinski radnici i „pripadnici borbenih grupa“ koji čuvaju učesnike misije. Oni sa sobom vode i pse koji su obučeni da pronalaze mine. Ova grupa je poslata u Ukrajinu početkom oktobra i tamo je boravila oko pet meseci.
Poljski humanitarni kontigent je deminirao više od 342 hiljade kvadratnih metara, od kojih 17,5 hiljada metara puteva i neutralisali oko dve hiljade opasnih predmeta. Poljski policajci su bili angažovani u okolini Kijeva, Dnjepra i drugih mesta. Tokom operacije nije povređen ni jedan član misije.
Tokom današnjeg dana će predsednik Poljske Anžej Duda i ministar unutrašnjih poslova primiti pripadnike specijalne misije.
Početkom septembra prošle godine Ministarstvo Ukrajine za vanredne situacije je procenilo da će biti razminirano 185 hiljada kvadratnih kilometara. Površina se može uporediti sa teritorijom Belorusije koja iznosi 207, 6 hiljada kvadratnih kilometara.
„Trenutno smo zahvaljujući velikim aktivnostima u detaljnoj analizi uspeli da smanjimo potencijalno opasnu teritoriju na 300 hiljada kvadratnih kilometara“, rekao je načelnik Uprave za pirotehničke radove i humanitarno uklanjanje mina Oleg Bondar.
Prema podacima UN, od marta do novembra prošle godine je neutralisano više od 150 hiljada eksplozivnih naprava. Portparol UN Stefani Tramble je istakao da se na teritoriji Ukrajine nalazi milion takvih eksplozivnih naprava, kao i da će za deminiranje biti potrebno nekoliko decenija-izvor Sputnjik

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR