Glas Javnosti

U Žuto more pao špijunski satelit Severne Koreje

Svet
Autor: Glas javnosti

Prvi vojni izviđački satelit Severne Koreje nije uspeo da se vine u Zemljinu orbitu. Srušio se juče u Žuto more između Kine i Korejskog poluostrva, pošto se raketa u drugoj fazi leta najverovatnije raspala u vazduhu, ocenjuju u Seulu.

Vojska Južne Koreje objavila je snimke kako vadi iz mora ostatke severnokorejske rakete koja je letela nepravilno dok nije nestala s radara i srušila se 200 kilometara zapadno od ostrva Eočeong.

Nova raketa za lansiranje satelita „Čolima 1” otkazala je zbog nestabilnosti motora i sistema goriva, javila je severnokorejska agencija KCNA. Lansiranje je izazvalo lažnu uzbunu u glavnom gradu Južne Koreje, dok je u Japanu izdato upozorenje stanovnicima na jugu, na području Okinave.


U Seulu su nastali haos i pometnja kada su se ljudi probudili uz zvuk sirena za vazdušni napad i hitnu poruku da se pripreme za evakuaciju, da bi im 20 minuta kasnije bilo saopšteno da je upozorenje poslato greškom.

Lansiranje rakete naišlo je na osudu UN, Japana, Južne Koreje i SAD. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres saopštio je da je svako lansiranje koje Pjongjang obavi korišćenjem tehnologije balističkih projektila u suprotnosti s rezolucijama Saveta bezbednosti, prenosi Rojters. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Adam Hodž pokušaj Pjongjanga da lansira raketu u svemir nazvao je drskim kršenjem rezolucija SB UN, rekavši da Bela kuća procenjuje situaciju u koordinaciji sa saveznicima.

Ovaj neuspeli pokušaj kao da nije obeshrabrio režim Kim Džong Una, jer su mediji u Pjongjangu najavili novo lansiranje što je pre moguće. Severna Koreja je početkom sedmice najavila da planira da do 11. juna lansira satelit za praćenje vojnih aktivnosti SAD. Kako je objasnio Ri Pjong Čol, potpredsednik Centralne vojne komisije severnokorejske vladajuće partije, slanje špijunskog orbitera trebalo je da bude odgovor na „nepromišljene vojne akcije” SAD i Južne Koreje.

Severna i Južna Koreja, tehnički još u ratnom stanju, nemaju svoje špijunske satelite, ali obe zemlje pokušavaju da razviju svoj sistem za nadzor iz svemira.

Južna Koreja je 25. maja postala deseta država na svetu koja je samostalno uspela da lansira nekoliko komercijalnih satelita raketom „Nuri”. To je bio prvi korak u nameri Seula da u novembru oko Zemlje pošalje i svoj prvi špijunski orbiter koji bi trebalo da nadgleda vojne aktivnosti severnog suseda.

Pjongjang je očito hteo da u svemirskoj „špijunskoj” trci prestigne rivala s juga. Čini se da je Severna Koreja, nakon što je Južna Koreja prošle nedelje uspešno lansirala svemirsku raketu, požurila sa slanjem satelita, koje se završilo neuspehom, izjavio je južnokorejski poslanik Ju Sang-beom pozivajući se na obaveštajnu agenciju svoje zemlje. Sang-beom je rekao da će Pjongjangu možda biti potrebno najmanje nekoliko sedmica da sredi probleme sa svojom raketom.

Profesor severnokorejskih studija na Univerzitetu Keio u Japanu Acuhito Isozaki kaže da, uprkos početnom neuspehu, ovo neće biti kraj napora Pjongjanga da pošalje špijunski satelit: „Sam Kim Džong Un jasno je stavio do znanja da je ovaj satelit jedan od mnogih koji slede”.


Severna Koreja je od 1998. do 2016. godine lansirala pet satelita. Stručnjaci za svemirsku tehnologiju smatraju da su dva stigla u orbitu, ali još nije jasno da li su ovi orbiteri uopšte uspeli da prenesu neke podatke na Zemlju.

Severnokorejski vođa ne krije da je špijunsko-satelitska tehnologija ključna u suprotstavljanju SAD i Južnoj Koreji. Zato je razvoj vojnog izviđačkog satelita bio jedan od Kimovih ključnih odbrambenih projekata koje je izneo u planu za modernizaciju i unapređenje vojne moći zemlje.

Glas javnosti/P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR